Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj – Proč se vlastně stalo, co se stalo? Protože nad severním Středomořím vznikla tlaková níže. Protože nad východní i západní Evropou byla tlaková výše, takže tlaková níže neměla kam jít. Protože tlaková níže nasála hodně energie (tepla a vlhkosti) ze Středozemního moře. Protože se projevil návětrný efekt hor (hlavně Jeseníků a Krkonoš).

Na většině území České republiky napršelo 80 až 250 litrů vody na metr čtverečních, v Jeseníkách a v Krkonoších 400 až 600 litrů vody na metr čtvereční. Naopak Karlovarskému, částečně Plzeňskému a do značné míry Ústeckému kraji se extrémní srážky vyhnuly (na některých místech nenapršelo ani 10 litrů vody na metr čtvereční). Proč?

Protože Alpy „posunuly" tlakovou níži o něco na východ.

Protože zase zafungoval krušnohorský srážkový stín.

Za čtyři dny (od pátku do pondělí) na Cínovci spadlo 125 mm srážek neboli napršelo 125 litrů vody na metr čtvereční. Zatímco v Teplicích, vzdušnou čarou o 10 km dále, spadlo 39 mm srážek neboli napršelo 39 litrů vody na metr čtvereční. Tedy rozdíl 86 mm neboli 86 litrů vody na metr čtvereční. Na protilehlé straně Čech, v Královéhradeckém kraji, byly rozdíly mnohem, mnohem markantnější, což je logické vzhledem k velikosti Krkonoš. Ve Špindlu, kousíček od Erlebachovy boudy, od 13. do 16. září zaznamenali 675 mm, kdežto v Horním Maršově „jenom" 137 mm. V tomto případě rozdíl 538 mm na necelých 20 km.

Nyní se „počasová oáza klidu" ze západních a severozápadních Čech rozšíří do celé České republiky. Tlaková výše nad západní Evropou, která přes víkend blokovala tlakovou níži nad Českou republikou, se přesune nad Skandinávii a zároveň se vlastně napojí na tlakovou výši nad východní Evropou, která přes víkend blokovala tlakovou níži nad Českou republikou, čímž vytvoří jednu velkou tlakovou výši. Čili jinými slovy: Ty samé tlakové výše, které nad Českou republikou zablokovaly tlakovou níži, teď napřímo spojí síly a přinesou slunečné a celkem teplé počasí... Není to ironie?

17. září: Do odpoledních hodin oblačno až polojasno, spíše polojasno, potom se vyjasní. Žádná srážková aktivita. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C.

18. září: Slunečno, respektive převážně jasno až skoro jasno, po obědě přechodně až polojasno. Žádná srážková aktivita. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C.

19. září: Slunečno, respektive převážně jasno až skoro jasno, po obědě přechodně až polojasno. Žádná srážková aktivita. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C.

Nejnižší ranní teploty budou relativně vysoké, kolem 15 až 11 °C.

Výrazné ochlazení je momentálně v nedohlednu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru