Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj – Počasí jako z učebnice – prakticky ani mráček a v maximu plus minus 25 °C. Pondělí bylo synonymem středoevropského léta. A postaral se o to Halil, který to lidově řečeno zabil – když svůj střed ladně vsunul do českého vzdušného prostoru. Ano, Halil je tlaková výše. Ještě chviličku tu s námi pobude, čili o sluníčko nebude nouze. K tomu se oteplí, přesněji řečeno dojde k návratu tropických třicítek. I ty ale ke středoevropskému létu patří.

Že ne? Že tropické třicítky za socíku nebyly? Byly. Pravda, ne tolik, nicméně byly. Pravda, obšírná většina teplotních rekordů cinkání klíčema nepamatuje. Pravda, tropická noc se tenkrát zjevila jen jednou za čas. Pravda, podnebí se otepluje (viz. mj. ceremoniál v Paříži). Přijde však den, kdy se všechno potento. V každém případě remcání nikdy neskončí: je moc zima, je moc teplo, je moc mokro, je moc sucho, je moc slunečno, je moc pod mrakem, furt se těm lidem něco nelíbí. Pak se nedivme, že počasí hrabe.

Okolo vlastní osy rychlostí cca 1 600 km/h. Okolo Slunce rychlostí cca 107 000 km/h. Okolo všeho rychlostí cca 828 000 km/h. Jak vidno, Země není trubka dřepící na místě. Je to sprinterka na entou. Proto brzy začne už druhá polovina prázdnin a už třetí třetina meteorologického léta. Kdo už začíná pokukovat po meteorologickém podzimu?

Klídek, zapotíme se:

30. července: Slunečno. Při východu slunce 14 až 10 °C, o x hodin později 24 až 28 °C.

31. července: Mezi půlnocí a obědem jasno až skoro jasno, potom od západu dorazí vysoká oblačnost s tím, že asi vznikne i pár cumulů. Při východu slunce 18 až 14 °C, potom 28 až 32 °C.

1. srpna: V noci nemálo vysoké oblačnosti, přes den raději počítejte s bouřkami a přeháňkami. Týden bez jediného mráčku, to už v dnešní době asi nejde. Při východu slunce 20 až 16 °C, po poledni teploměry ukážou až 25 až 29 °C, možná až 30 °C.

Aktuální „předpověď" na první dva srpnové týdny s extrémním horkem nepočítá. Alespoň na severozápadě a severu Čech. Třeba na Slovensku zas straší se čtyřicítkami. Prozatím to vypadá, že ani letos se pekelné výhně nedočkáme. Že by klimatická změna Česko šetřila? A proč? Že by bylo tak „borcovní"?

PS: Na pátek 2. srpna připadá Mezinárodní den suchého zipu, takže využijte teplot pravděpodobně kolem 24 až 28 °C a choďte v sandálech, nejlepší letní obuvi ve Sluneční soustavě.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru