Takto vypadá jezero Medard dnes. Foto: Operační program Spravedlivá transformace – www.opst.cz
Litoměřice

Tisíce lidí v těchto dnech zažívají téměř skutečnou olympijskou atmosféru. Nejsou přitom na břehu Seiny v Paříži, ale na břehu Jezera Most, které ještě před pár lety bylo hnědouhelným dolem. I díky podpoře z Operačního programu Spravedlivá transformace je dnes oblíbenou rekreační a sportovní zónou nejen pro obyvatele Mostu, ale celého Ústeckého kraje, který je součástí zaměření operačního programu.

Podobný projekt přitom velmi brzo začne vyrůstat v sousedním Karlovarském kraji na Sokolovsku. Již v září by měl odstartovat strategický projekt Medard, který se zaměří na udržitelnou revitalizaci a resocializaci jezera Medard a jeho bezprostředního okolí.  A kdo ví, možná právě zde se díky více než půlmiliardové podpoře z Operačního programu Spravedlivá transformace odehraje Olympijský festival za čtyři roky.

Takto by mohlo vypadat jezero Medard v budoucnu. Vizualizace: Operační program Spravedlivá transformace - www.opst.cz

Místo dolu rekreační zóna

Dá se říct, že projekt MEDARD je jakýmsi mladším bráškou Jezera Most. Pouze se narodí o několik desítek kilometrů dál na západ. A podle odborníků má také oblast jezera MEDARD potenciál stát se novým centrem sportovních a rekreačních aktivit Karlovarského kraje.

Projekt MEDARD má za cíl zpřístupnit stejnojmenné jezero a jeho bezprostřední okolí veřejnosti. Plán zahrnuje vybudování veřejně přístupné dopravní a technické infrastruktury, občanské vybavenosti, naučných stezek a infrastruktury pro rekreační a sportovní vyžití.

Celá oblast prošla zákonnou rekultivací po těžbě hnědého uhlí a postupně by se měla stát atraktivním místem pro obyvatele i návštěvníky.

Takto vypadá těžba v okolí jezera Medard.

Transformace má reálné obrysy

Projekt může být příkladem skutečné přeměny jednoho z regionů. Celkové náklady na projekt dosahují 660 milionů korun, z toho dotace z Operačního programu Spravedlivá transformace pokryjí 560 milionů korun. Projekt je již téměř schválený a očekává se vydání právního aktu v září letošního roku, který by měl celý projekt odstartovat. Ukončení projektu se očekává v roce 2027.

S ohledem na úspěch Olympijského festivalu na Jezeře Most a plánované investice do projektu MEDARD je možné, že za čtyři roky by se podobný festival mohl konat právě zde. Tato možnost by přinesla nejen sportovní a kulturní zážitky, ale také by podpořila ekonomický a sociální rozvoj regionu.

Co je Operační program Spravedlivá transformace?

Projekt MEDARD je financován z Operačního programu Spravedlivá transformace, řízený Ministerstvem životního prostředí, který podporuje udržitelný rozvoj a transformaci regionů postižených těžbou uhlí. Cílem je vytvořit nové příležitosti pro místní obyvatele a přispět k ekonomickému a sociálnímu rozvoji regionů. Více informací o fondu a podporovaných projektech najdete na www.opst.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru