Vizualizace porodního apartmánu. Foto: Krajská zdravotní
Litoměřice

Litoměřice - V Nemocnici Litoměřice zahájí Krajská zdravotní (KZ) dlouho očekávanou plánovanou generální rekonstrukci porodnice. Ta si od 1. srpna vyžádá dočasné přestěhování do plnohodnotných náhradních prostor. Maminky se nemají čeho obávat, protože kvalita servisu a veškerých služeb, jimiž se litoměřické gynekologicko-porodnické oddělení pyšní, zůstane zachována. Rekonstrukce porodnice za necelých 65 milionů korun potrvá do jara příštího roku.

Litoměřická porodnice se v loňském roce, ještě před zahájením přípravných prací na generální rekonstrukci, proměnila v Centrum porodní asistence (CPA), první takové zdravotnické pracoviště v Ústeckém kraji. Systém poskytované péče porodní asistentkou patří mezi trendy v porodnictví posledních let. CPA v Nemocnici Litoměřice Krajské zdravotní letos jako teprve čtvrtá porodnice v České republice získala porodní gauč, který má u rodiček stále větší oblibu. Současnou pestrou nabídku služeb směřujících ke zvýšení komfortu, a tudíž i k maximální spokojenosti maminek, se tu snaží dále rozšiřovat. Proto jejich zajištění po dobu několikaměsíční plánované rekonstrukce porodnice bere tým litoměřického gynekologicko-porodnického oddělení jako samozřejmost.

„Maminky a nastávající rodiče se nemusí obávat, nové náhradní prostory budou připravené a plně vybavené pro jejich nejdůležitější okamžik. Provoz našeho Centra porodní asistence bude plně zajištěný, a to bez jakýchkoliv omezení. Všechny služby pro naše klientky zůstanou zachovány včetně možnosti porodu na gauči či do vody. Po dobu rekonstrukce nebude možné využívat zadní vchod do porodnice. Přístup bude možný pouze hlavním vchodem či od emergency. Porodnice, CPA, ultrazvuk i ambulance budou nově umístěny do 2. patra gynekologického oddělení, které je shodné s patrem oddělení šestinedělí,“ přibližuje MUDr. Petr Holba, zástupce primářky a vedoucí lékař porodních sálů Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Litoměřice, a k rekonstrukci porodnice pokračuje: „Naším cílem je poskytnout maminkám před porodem, během něj i po příchodu miminka na svět ještě lepší a modernější prostředí, kde se budou cítit bezpečně a pohodlně. Mohou očekávat stejnou špičkovou péči od našich porodních asistentek i lékařů. K dispozici jim budou profesionální porodní vany a závěsné systémy pro ještě větší možnosti vertikálních porodních poloh, systém nepřímého osvětlení s chromoterapií či prostorový soundsystém pro oblíbené skladby či meditační hudbu. Pro bezpečí a podporu narozených dětí bude pořízeno špičkové neonatologické vybavení. Změnou projde i oddělení šestinedělí, kde vzniknou rodinné apartmány, předporodní a poporodní hotel. Unikátní v celém kraji budou vlastní elektromobily s nabíjecí stanicí k návštěvní službě klientek před i po porodu našimi porodními asistentkami.“

Litoměřická porodnice je navíc jediným porodnickým oddělením v České republice, které maminkám nabízí těhotenské plavání pod vedením zkušených porodních asistentek či specializované těhotenské cvičení pod vedením specializované fyzioterapeutky. Výjimečné jsou také poporodní fyzioterapeutické vizity u lůžka na stanici šestinedělí. Samozřejmostí jsou dnes snídaně formou bufetu. Od února tohoto roku vzniklo v prostorách gynekologických ambulancí také screeningové pracoviště k časnému záchytu vrozených vývojových vad plodu vybavené špičkovým high-end ultrazvukem Voluson E10. Po generální rekonstrukci se plánuje v ambulantní části otevření specializovaných poraden urogynekologie a centra onkologické prevence, které bude zaměřené na patologie děložního čípku.

„Těší mě, že se podařilo rekonstrukci litoměřické porodnice vysoutěžit s cenou dle veřejné zakázky 63,4 milionu korun včetně DPH, oproti předpokládané 79,6 milionu včetně DPH. Věřím, že díky podpoře Krajské zdravotní může zdejší gynekologicko-porodnické oddělení přitáhnout pozornost rodiček i z jiných krajů a stane se v tomto smyslu jakýmsi nadregionálním centrem. Rád připomenu, že pro maminku a dítě narozené v litoměřické porodnici je pak stále připraven poukaz v hodnotě dva tisíce korun na nákup zboží pro novorozence a maminky v nemocničních lékárnách společnosti, což platí i pro dalších pět porodnic v rámci společnosti Krajská zdravotní,“ říká MUDr. Leoš Vysoudil, MBA, místopředseda představenstva KZ.

„Po rekonstrukci, jejíž ukončení předpokládáme na jaře roku 2025, bude porodnice plně odpovídat nadstandardní péči a komfortu 21. století. Již nyní mohu konstatovat, že vznik Centra porodní asistence ovlivnil zájem rodiček o litoměřickou nemocnici, a věřím, že po dokončení modernizace oddělení se pro ně stane ještě atraktivnější,“ uvádí Ing. Vladimír Kestřánek, MBA, DiS., ředitel Nemocnice Litoměřice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru