Foto: Ústecký kraj
Litoměřice

Litoměřice - V Oblastním muzeu v Litoměřicích, které je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje, se aktuálně chystá nová stálá expozice. Pro návštěvníky tedy funguje muzeum v omezeném režimu, ale přesto nabízí zajímavý program.

Ke zhlédnutí je výstava „Rekonstrukce staré radnice“ v prvním patře rekonstruované staré radnice na náměstí. Na dvoře muzea je pak k vidění exteriérová výstava „Historie staré radnice“. Tu lze navštívit díky spolupráci s městem Litoměřice v rámci jednotné vstupenky i spolu s vyhlídkou Kalich. Opravené prostory muzea již navštívilo přes 2 000 osob.

Opravu prostor muzea v rámci rekonstrukce Staré radnice zajistilo město Litoměřice jako majitel objektu, Oblastní muzeum Litoměřice je užívá od října 2023.

Ústecký kraj připravuje novou stálou expozici. Náklady na historickou expozici a vnitřní vybavení budovy muzea budou více něž 40 milionů korun, prostředky bude kraj čerpat i z Integrovaného regionálního operačního programu. V tuto chvíli probíhá příprava rozsáhlé projektové dokumentace a zadání pro výroby audio-video náplní, ilustrací, grafiky, atypických interaktivních prvků. Součástí je také náročné restaurování a konzervování sbírkových předmětů.

Termín dokončení je dle projektu v prosinci 2026, ale je snahou Ústeckého kraje, aby expozice byla hotová do prosince 2025.

Po ukončení projektu nové stálé expozice má Ústecký kraj a muzeum v plánu připravit novou expozici v Památníku K. H. Máchy v domě Na Vikárce, který připomíná ikonickou osobnost Karla Hynka Máchy a jeho vazbu na město Litoměřice.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru