Foto: město Litoměřice
Litoměřice

Litoměřice - Město Litoměřice se dlouhodobě snaží, aby ve městě fungovaly adekvátní sociální služby pro všechny, kteří je potřebují. To se týká i problematiky lidí bez domova. Sociální pracovníci města se je v dostatečném předstihu ještě před nástupem mrazivého počasí snažili motivovat k přípravě na zimu. Zejména pak k tomu, aby si včas zajistili bydlení, neboť s příchodem mrazů se dostupné kapacity rychle plní.

Jak připomněla vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Litoměřicích Renáta Jurková, při práci s touto cílovou skupinou sociální pracovníci odboru úzce spolupracují s pracovníky terénního programu litoměřické pobočky organizace Naděje, kteří jsou s lidmi bez domova v každodenním kontaktu a poskytují jim základní potravinovou pomoc, ošacení či sociální poradenství.

„Stejně tak naši sociální pracovníci spolupracují s Charitou Litoměřice, která provozuje nejen terénní službu, ale také noclehárnu pro pět osob, azylový dům pro muže, nízkoprahové denní centrum určené jak pro muže, tak i pro ženy a v případě mrazivého počasí poskytuje i možnost přespání na takzvané krizové židli,“ doplnila další dostupné služby místostarostka Alena Rožcová, jež má v gesci sociální oblast.

Další pomocnou rukou je i charitní šatník, je možné bezplatně získat teplé oblečení nebo nouzové přístřešky, takzvané Iglou, v nichž mohou přenocovat lidé, kteří z různých důvodů nechtějí nebo nemohou využít azyl či noclehárnu. Disponuje jimi Charita Litoměřice i Naděje. Do určité míry s lidmi bez domova pracuje i litoměřické K-centrum.

„Podle odhadu je v současné době v Litoměřicích kolem 15 osob bez přístřeší. Jejich počet však stále kolísá podle toho, jak tyto osoby migrují. Mezi bezdomovci se však najdou i tací, kteří pomoc sociálních pracovníků odmítají, a svou situaci řeší sami a po svém,“ upozornil sociální pracovník města Pavel Kolařík s tím, že tito lidé jsou o možnostech využití dalších služeb informováni a podle okolností terénními pracovníky neziskových organizací pravidelně monitorováni, tak aby jim v případě potřeby mohla být poskytnuta další pomoc.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru