Foto: město Roudnice nad Labem
Litoměřice

Roudnice nad Labem - Roudnici navštívila delegace ambasád tří evropských států. Po radnici také bývalou léčebnu dlouhodobě nemocných, která v současnosti slouží jako dočasné ubytování pro ukrajinské válečné uprchlíky. Ocenili přitom aktivitu malé Angeliny, která svými obrázky vyjadřuje vděk za pomoc své rodině a blízkým.


Ve středu 25. října Roudnice nad Labem hostila představitele ambasád tří evropských států. Návštěvou nás poctil velvyslanec Polské republiky Mateusz Gniazdowski s manželkou, zástupkyně velvyslance Spolkové republiky Německo Petra Dachtler a Nataliya Yashchuk za ukrajinské velvyslanectví. Pozvání přijal i Jan Marian, náměstek ministra zahraničních věcí České republiky.

Na radnici delegaci přivítalo celé vedení města. Starosta František Padělek přiblížil historii i současnost Roudnice a především zkušenosti s pomocí ukrajinským občanům, donuceným prchnout před hrůzami války ze své vlasti. Hlavním bodem programu návštěvy totiž bylo setkání s malou Angelinou, která se svou starší sestrou a rodiči nalezla přechodný domov v místní bývalé léčebně dlouhodobě nemocných, i části ukrajinské uprchlické komunity, se kterou tam žijí.

Roudnice nad Labem a její občané od počátku války nezištně pomohli již stovkám uprchlíků. Významně přispěl i Kamil Staněk, majitel objektu v současnosti poskytujícím ubytování až pěti desítkám lidí, který návštěvu osobně přivítal. Společně s dočasnými rezidenty představil jednotlivé části budovy, její aktuální stav a potřeby. Do vybavení a provozu zařízení je zapojeno Město i dobrovolníci. 

Jedním z nich je Petr Sýkora, který dlouhodobě ukrajinským uprchlíkům zprostředkovává především hmotnou pomoc v podobě nábytku, spotřebičů a dalších předmětů denní potřeby.
Malá Angelina svůj vděk všem, kteří pomohli její rodině a blízkým, začala vyjadřovat tak, jak jí bylo nejbližší – obrázky, které se prostřednictvím pana Sýkory dostávaly zpět k dárcům. Vznikly i placky s motivem česko-ukrajinského přátelství. Myšlenka se postupně rozvinula až do dnešní podoby, kdy se Angelinina tvorba dostává fyzicky i prostřednictvím sociálních sítí až na Ukrajinu. Dalším cílem je tak už jen dodání těchto malých dárků i přímo vojákům na frontovou linii. Symbol vděku mladé dívenky všem, kteří bojují i za její návrat domů.

"Po prvotní vlně solidarity jsme se s prodlužováním konfliktu na Ukrajině přesunuli do fáze dlouhodobé pomoci. Ta je pro nás všechny daleko větší výzvou. Proto jsem rád, že ji v Roudnici zvládáme řešit. Děti se vzdělávají a jejich rodiče nacházejí pracovní uplatnění. Angelina svými výtvory ukazuje upřímný vděk za to, jak naše společnost vstřícně přijala lidi prchající před válkou. Předávání zkušeností z jiných regionů může být v tomto také přínosem. S panem velvyslancem jsme proto jednali i o možnosti partnerství s některým z polských měst," řekl starosta František Padělek. 

Delegace strávila příjemné chvíle rozpravou o osudech ukrajinských občanů u jimi vlastnoručně připraveného tradičního pohoštění. Náměstek Jan Marian v závěru Angelinu s rodinou pozval na návštěvu Černínského paláce v Praze a setkání s ministrem Janem Lipavským. Na rozloučenou pak děvčatům představitelé ambasád i Města předali koše se sladkostmi a dalšími drobnými dárky.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru