Bití, nadávky, modřiny po tělech. Policie vyšetřuje násilné chování učitelek z jeslí v našem kraji
ILUSTRAČNÍ FOTO: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj – Kriminalisté vyšetřují tři učitelky z jesliček v Žatci, které se od roku 2018 do poloviny roku 2021 měly nevhodně chovat k dětem. Měly jim sprostě nadávat a bít je. Uvedla to televize CNN Prima News. Na vše měla upozornit až bývalá zaměstnankyně zařízení.

Rodiče prý o děsivém chování učitelek neměli tušení. Děti, které tam dávali, totiž většinou ještě neuměly mluvit. Tento případ je určitou paralelou k dalšímu údajnému týrání v mateřské škole v Klášterci nad Ohří. Učitelky, jež se starají o děti s různými stupni fyzického i mentálního postižení, stojí před chomutovským soudem. I tento případ odstartovalo upozornění bývalé asistentky pedagoga. Při zatím posledním stání na začátku dubna vypovídali u soudu rodiče. Přímé důkazy z nich neměl nikdo. Učitelky z klášterecké mateřinky vinu odmítají, Advokátka rodičů dětí žádá po soudu překvalifikování jednání z přečinu ohrožování výchovy dítěte na trestný čin týrání svěřených dětí.

Zvukové nahrávky plné vulgárních slov

„Jednou jsem zaznamenala, že měla dcera modřiny na stehnech. Zřejmě to bylo tím, že ji někdo násilným způsobem přebaloval," uvedla v rozhovoru pro televizi jedna z maminek, která své dítě v žateckých jeslích dávala. „Měla být vyčleněna z kolektivu v době spaní. Z nějakého důvodu ji zavírali do nějaké místnosti,“ pokračuje šokovaná žena. Dcera jim doma nic neřekla, byly jí tehdy pouhé dva roky a ještě se neuměla pořádně vyjadřovat. Do jeslí se jí podle matky ale často nechtělo. Stejně tak jako dítěti dalšího z oslovených rodičů. „Někdy prostě říkal ,nene‘, když viděl nějakou z vychovatelek. Ale to my jsme nevěděli, protože to je malé dítě,“ uvedl zoufalý otec v rozhovoru.

Na případ upozornila až bývalá zaměstnankyně jeslí, která vše nahlásila na policii. Právě kriminalisté pak měli, podle televize, oslovovat rodiče dětí, kterých se hrozivé chování mělo týkat. Policie nakonec obvinila tři učitelky.

„Po prověření celé věci jsme obvinili tři osoby z trestného činu ohrožování výchovy dítěte. V případě odsouzení jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ uvedla policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Podle zdroje redakce CNN Prima NEWS obeznámeného s vyšetřováním má mít policie dokonce zvukové záznamy, na kterých je slyšet, jak učitelky děti plácají a ty pak brečí. Jindy jim zase nadávají, oslovují je „parchante“ nebo „smrade“.

Ve všech případech se přitom mělo jednat o děti od jednoho do tří let věku.

Ředitelka jeslí odmítla v odvysílané reportáži situaci komentovat. Její kolegyně se také nevyjádřily. Podle informací CNN Prima NEWS všechny před policií vinu popírají.

Zřizovatelem jeslí je město Žatec. „Město se problémem zabývá, byť musím konstatovat, že jako vedení města máme takřka nulovou zpětnou vazbu od Policie ČR. Informace čerpáme pouze z médií. Počítáme s tím, že budeme provádět pravidelnější kontroly. Věříme ale, že šlo o výjimečnou událost, která se nebude opakovat. V současné chvíli je důležité zdůraznit, že žádná ze tří žen momentálně není v kontaktu s dětmi," komentoval situaci starosta Žatce Radim Laibl.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru