Už jsou venku: Klíšťata, kvetoucí keře nebo pářící se žáby. Co je podle odborníků v probíhající zimě normální a co ne?
Kalina bodnanská v parku Střed v Mostě. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Ústecký kraj – Počasí jako na houpačce, chvíli zima, chvíli to vypadalo, že už bude jaro. Takový byl letošní únor. Počasí posledních dní zamávalo s přírodou tak, že se pomalu začala probouzet. Některé druhy rostlin i živočichů se totiž v tuto dobu normálně neobjevují. Lidé mohli vidět rozkvetlé voňavé keře, probuzené žáby nebo čmeláky, ale i nebezpečný druh klíštěte.

Rozkvetlé keře

V Mostě v parku Střed nad Sportovní halou překvapí kolemjdoucí rozkvetlý keř. Podle odborníků jde o kalinu bodnanskou, které ale prý takto v únoru běžně kvete. Ke kvetoucí dřevině se nyní bohužel nedostanete, neboť se nachází uprostřed stavby – park se rekonstruuje. Můžete ho ale obdivovat z chodníku nedaleko.

V přírodě, v lesích, můžeme najít i další rostlinu s drobnými růžovofialovými květy, které pronikavě voní. Jedná se o lýkovec jedovatý. Ten kvete už brzy na jaře od února do dubna.

Květiny

„O víkendu se na Tobiášově vrchu u Bělušic objevily první květy hlaváčku jarního. Jedná se o neobvyklý jev, běžně se totiž objevují v polovině března. V lesích kvete už také bledule jarní, sněženka podsněžník a ladoňka vídeňská. Je to zhruba o dva týdny dříve než obvykle.“ vysvětlil botanik Jan Macháček.

Jitka Pazderová z Loun zase o víkendu objevila rozkvetlou hluchavku nachovou a fialku bílou.

Zvířata

V Březně u Chomutova se probudila ropucha zelená. „Ropuchu zelenou i obecnou už v tuto dobu můžeme vidět se pářit i na horách, jsou to žáby, které vylézají brzy,“ řekl chovatel Petr Hora ze Zooparku Chomutov.

Pozor by si měli dát majitelé psů. V okolí jezera Most se totiž prý už vyskytl piják lužní, druh klíštěte, který přenáší pro psy nebezpečnou babeziózu. Jeho vrchol sezóny přitom je březen, duben a září, říjen. „Dneska procházka kolem jezera, doma jsme ze psa sundali 5 těchto drobečků. Dávejte pozor,“ varovala v pátek 24. února na facebookové skupině Most jedna žena.

Ve stejné skupině se také objevilo video čmeláka, který se evidentně probudil dříve, než měl.

Podařilo se i vám nafotit nějakou podobnou zajímavost? Pošlete nám fotku do komentáře. Děkujeme!

Tvořte i vy s námi aktuální a pestré zpravodajství pro ostatní čtenáře. Povedlo se vám zachytit nějakou kuriozitu? Jste svědky aktuálního dění? Máte čerstvé informace z provozu na našich silnicích? Napište nám, pošlete nám fotku či video na WhatsApp 737 058 283, do zpráv na Facebooku či mailem na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Děkujeme.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru