Litoměřická porodnice plní přání maminek. Připravila pro ně porodní box a jako jediná nabízí těhotenské plavání
Foto: Krajská zdravotní
Litoměřice

Litoměřice - Porodnice Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Litoměřice, o.z., se snaží postupně rozšiřovat portfolio toho, co maminkám může v tak výjimečné situaci, jakým je porodní proces, nabídnout. Nejnověji porodní box a dlouhodobě v regionu unikátní těhotenské plavání.

„Porodní boxy patří k moderním trendům v porodnictví. Zde budoucí maminka se svým doprovodem stráví čas od svého příchodu až po přesun i s miminkem na stanici šestinedělí. Odpadá tedy již opakované přecházení k vyšetření do jiné místnosti a i finální fáze porodu probíhá zde v tomto boxu. Maminka může být spokojena i s tím, že její děťátko nikam personál neodnáší a ošetřuje jej přímo před zraky novopečených rodičů. Z uvedeného je jasné, že nepřetržitá přítomnost doprovodu je samozřejmostí,“ vysvětluje Bc. Monika Boudová, vrchní sestra litoměřického gynekologicko-porodnického oddělení.

Zdravotnické pracoviště v Litoměřicích je jediným v České republice, které maminkám nabízí těhotenské plavání. „Kurzy předporodního plavání probíhají řadu let v litoměřickém krytém plaveckém bazénu, zájem o ně je stále velký. Instruktorkami jsou porodní asistentky našeho gynekologicko-porodnického oddělení. Jsem velmi ráda, že se předporodnímu plavání se zaujetím věnují,“ říká MUDr. Petra Hejtmánková, primářka Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské zdravotní, a.s. – Nemocnice Litoměřice, o.z.

Gynekologicko-porodnické oddělení v litoměřické nemocnici vsadilo na aromaterapii, která je nejpoužívanější doplňkovou metodou v období těhotenství, porodu i poporodní péči. Vrchní sestra Bc. Monika Boudová vysvětluje: „Účinky éterických olejů, s nimiž aromaterapie pracuje, jsou vědecky podloženy a ověřeny v práci porodních asistentek v zahraničí. Éterické oleje jsou účinné při snížení stresu, strachu, úzkosti, únavě, bolestivých stavů a napomáhají produktivnímu porodu. Kurz Aromaterapie v porodnictví, který jsme společně s kolegyněmi z oddělení absolvovaly, nám umožňuje maminkám nabídnout další přidanou hodnotu již před samotným porodem.“

Samozřejmostí v litoměřické porodnici je umožnění nepřetržité přítomnosti doprovázející osoby starší 18 let již od přijetí rodičky do zařízení – tedy jak na porodním sále, tak dále na stanici šestinedělí. U každého pokoje je vlastní sociální zařízení. Maminky po operativním porodu, tedy po císařském řezu, putují z operačního sálu zpět přímo na oddělení šestinedělí, a tak se kontakt s miminkem nepřeruší na delší dobu, než je nutné.

„Snažíme se reagovat na současné trendy v oblasti porodnictví a s ním související péčí o matku a dítě. A plnit přání maminek, aby byly s pobytem u nás co nejvíce spokojené, aby pro ně byl co nejpohodlnější. Velice nás těší příznivé ohlasy. Všichni na oddělení pracujeme na tom, abychom pro ještě větší komfort rodiček mohli v dohledné době nabídnout další novinky,“ ujišťuje primářka MUDr. Petra Hejtmánková.

Litoměřické oddělení mimo jiné úzce spolupracuje s prof. MUDr. Jiřím Slámou, Ph.D., vedoucím Onkogynekologického oddělení Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a členem výzkumného týmu pro léčbu rakoviny.

„Gynekologie a porodnictví patří k základním lékařským oborům a tudíž i v každé nemocnici k veřejností nejsledovanějším pracovištím. Proto jsem rád, že se daří škálu služeb na tomto oddělení postupně rozšiřovat. Od roku 2007 si díky naší porodnici držíme statut Baby Friendly Hospital a zapojili jsme se také do projektu Přirozený porod v porodnici a nově jsme součástí charitativního projektu s názvem Život v kufříku určeného dětem odloženým do dětských domovů,“ říká Ing. Vladimír Kestřánek, MBA, DiS., ředitel Nemocnice Litoměřice, o.z.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru