Teplo bude v Lovosicích v příštím roce zdražovat. O kolik si připlatíme?
Ilustrační foto
Litoměřice

Lovosice - Společnost Tepelné hospodářství města Lovosic s.r.o. (dále jen THML) jako dodavatel tepla a teplé vody na území města Lovosice mělo snahu formou realizací investic do projektů zaměřených na rozvoj a zvýšení efektivity distribuce tepelné energie, zajištění spolehlivosti dodávek a realizací úsporných opatření držet cenu tepla v Lovosicích co nejdelší dobu na stejné úrovni.

Vlivem klimatické politiky EU zahrnující mj. spekulativní obchody s emisními povolenkami došlo koncem roku 2021 k raketovému růstu nákupních cen energií. Situace se v roce 2022 taktéž vystupňovala válečným konfliktem na Ukrajině. V důsledku toho byla nákupní cena tepla od dodavatele jen za rok 2022 navýšena dvakrát a pro rok 2023 došlo k dalšímu navýšení (pro rok 2022 byl předpoklad cena tepla 628,09,- Kč/GJ bez DPH). Spolu s nárůstem cen energií významně vzrostly i ceny dalších položek potřebných pro údržbu a obnovu rozvodné sítě.

Na základě těchto skutečností bylo nuceno vedení THML přistoupit k navýšení ceny za tepelnou energii pro své odběratele na částku 739,- Kč/GJ bez DPH a tuto cenu předložit odběratelům. Tato cena je považována za cenu předběžnou pouze pro potřeby stanovení záloh na dodávku tepla a teplé užitkové vody, konečná cena za příslušné zúčtovací období bude stanovena na základě skutečně vynaložených nákladů po ukončení zúčtovacího období.

„Cenu tepla se budeme snažit držet pro odběratele, pokud možno, co nejníže to půjde. I když k nárůstu ceny oproti předchozím období došlo, stále se jedná o minimální nárůst. Pokud by město bylo v rámci tepla závislé na plynu nebo elektrické energii, byla by cena v této době mnohonásobně vyšší“, sděluje Vojtěch Krejčí, starosta města.

Celá distribuční soustava je brána jako jeden celek, tedy s jednou kalkulovanou cenou za GJ, to znamená, že všichni odběratelé THML v Lovosicích platí stejnou cenu za odebraný GJ. Systém plateb odběratelů je zálohový, vyúčtování se provádí k 31. prosinci roku s cenou, jejíž kalkulace musí odrážet dle Cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (dále jen ERÚ) skutečné oprávněné náklady a přiměřený zisk. Cenotvorba je tedy regulována legislativou (Energetický zákon 258/2000 Sb.) a dohledem ERÚ. Oprávněnými náklady dle této legislativy jsou nákupní cena energií (tepelné, elektrické, plynu, vody), odpisy z realizovaných investic a úroky z úvěrů na tyto investice, náklady na údržbu, mzdové náklady a ostatní režijní náklady.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru