Město získalo dotaci na vybudování fotovoltaické elektrárny, do výběrového řízení se ale nikdo nepřihlásil
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Výběrové řízení (VŘ) na vybudování fotovoltaické elektrárny (FVE) o minimálním celkovém výkonu fotovoltaických panelů 258,8 kW nebylo zatím úspěšné. Do řízení, které vyhlásilo město Litoměřice s cílem vybudovat první komunitní fotovoltaické elektrárny na vybraných městských objektech, se nikdo nepřihlásil.

„Firmy zabývající se fotovoltaikou jsou v této době velmi žádané. Větší zájem logicky mají o soukromý sektor, kde se cena nemusí soutěžit a není vázána podmínkami dotace,“ vysvětluje koordinátor projektu, litoměřický zastupitel Tomáš Sarnovský. Druhým důvodem jsou pak výpadky v dodávkách materiálu, což firmám komplikuje práci.

Město, respektive jím vlastněná akciová společnost 1. Geotermální Litoměřice, již přitom na projekt týkající se osmi městských objektů získalo dotaci z Modernizačního fondu z programu Nové obnovitelné zdroje v energetice (RES+) ve výši přibližně 2,5 milionů korun.

„Její přijetí prvotní neúspěch neohrozí. Výběrové řízení vyhlásíme nové. Hodnotu zakázky musíme navýšit a připravit tak, aby byla pro dodavatele zajímavá,“ nastínil postup Tomáš Sarnovský, jenž je rovněž členem představenstva 1. Geotermální Litoměřice, a.s.

Projekt vyčíslený na zhruba 10,3 milionů korun s DPH se týká osmi objektů města – Centrální školní jídelny, Centra Srdíčko, Základní školy Na Valech, DDM Rozmarýn a několika mateřských škol – MŠ Sluníčko, MŠ Kamarád, MŠ Delfínek, MŠ Lipová.

S cílem pokračovat v dalším snižování závislosti na fosilních palivech a snižování nákladů na energie v městských budovách již město chystá druhou fázi instalace fotovoltaiky na dalších městských objektech (například zimním stadionu). V té souvislosti je zpracovávána analýza potenciálu a chystán seznam budov vhodných pro instalaci. „Do energetických projektů se v budoucnu mají zapojit i obyvatelé města nákupem podílů ve vznikajících komunitních FVE,“ poukázal na jeden z cílů Tomáš Sarnovský.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru