Historicky první policejní fenka Bree z Litoměřicka bude sloužit u Vězeňské služby ČR
Foto zdroj: Policie ČR
Litoměřice

Litoměřicko, Karlovarský kraj - Drtivá část psů z chovatelské stanice jde do policejní praxe, v pondělí došlo k historicky prvnímu slavnostnímu předání fenky Bree od Policie ČR, která bude sloužit u Vězeňské služby ČR.

Historie výcviku policejních psů v Prackovicích sahá až do listopadu 1953, a sloužila pro odchov německých ovčáků, dobrmanů, bíglů, bloodhoundů, labradorských retrívrů a dalších plemen.

Pro policejní práci je zásadní důkladný výběr krycího psa, jehož kvality jsou prověřeny v přímém výkonu služby. Výběr budoucích chovných fen je prováděn s ohledem na kvalitní povahové vlastnosti a zdravotní stav. Fenám je věnována značná péče, jsou pod dozorem veterinárního lékaře, je nutné zajistit odpovídající podmínky pro budoucí chov. V naší chovatelské stanici se štěňátkům dostává individuálního a láskyplného přístupu.

„I když je v současné době tendence psy trénovat od raného věku, já jsem zastánce toho, aby měl pes čas na dětství. V chovatelské stanici se štěně nejdříve učí od své mámy, poté se socializuje a vychovává. Výchova je systematická a metodicky řízená činnost zaměřená na rozvíjení povahových vlastností. V 8 týdnech věku jsou štěňata odebrána od fen. Některá krajská ředitelství upřednostňují odběr štěněte již v tomto věku.

V případě, že kraj vznese konkrétní požadavek, připravujeme zvíře na podmínky, které ho v konkrétním výkonu čekají. Až poté, kolem 12. měsíce čeká mladého psa spolu s psovodem kurz v konkrétním výcvikovém středisku a dle jeho povahy se určí jeho další upotřebitelnost. Je to nejnáročnější období v životě psa – když vím, že je pes ostřejší či hektický, nemůžu ho dát na specializaci vyhledávání výbušnin, zde potřebujeme psa klidného, který dokáže pracovat s rozvahou,“ poznamenává mjr. Radek Fuksa, vedoucí CHS v Prackovicích nad Labem.

Chod stanice v současné době zajišťuje přibližně patnáct policistů a zaměstnanců, mezi nimiž jsou nejen chovatelé, ale například i veterinářka.

Dvě desítky chovných služebních fen zde odchovávají okolo 100 policejních štěňat ročně. Všechna štěňata, která se narodí v této chovatelské stanici, mají za svým jménem uveden název CHS „od Policie České republiky“, která je jedinou svého druhu v republice!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru