V Atlantiku vznikla další větrná smršť o síle hurikánu třetí kategorie. Ovlivní znovu počasí i na Litoměřicku?
Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Od minulé středy se Českem prohnaly tři orkány (hluboké cyklóny): Dudley (Ylenia), Eunice (Zeynep) a Franklin (Antonia). Ten poslední s sebou přinesl vítr o rychlosti až 180 km/h (na Sněžku). Během pondělního dne, kdy v našich končinách řádil/a Franklin/Antonia, nad vodami severního Atlantiku vznikla další velmi hluboká cyklóna. Znamená to, že před sebou máme čtvrtý orkán v řadě?

Bibi. Toto slovo možná znáte, konkrétně v souvislosti s větou „kaj džan bibi“. V překladu z romštiny do češtiny to znamená „kam jdete teto“. Co má ale výraz bibi společného s tím, že se nad severním Atlantikem zformovala další nebezpečná bouře? To, že němečtí meteorologové ji pojmenovali Bibi. V pondělí odpoledne a hlavně večer „Teta“ sužovala Island. Na západě Islandu, na nejstarším islandském majáku, byly zaznamenány poryvy o síle až 50 m/s neboli 180 km/h. Na stanici v horském pásmu Kerlingarfjöll byl hodinu před půlnocí na úterý zaznamenán poryv o síle 67 m/s neboli 241 km/h. Nejspíše však šlo o chybu měření. Nicméně otázka zní jasně: Kaj džan, Bibi? Kam jdete, Teto? Zasáhnete i naši republiku? Naštěstí ne. Zdá se, že zůstane nad Islandem a jeho okolím a že do dění ve střední Evropě nijak nepromluví.

Takže, jak (ne)bude?

Úterý: 22. 2. 2022 22:22. Úterní večer bude opravdu magický. Popravdě ani ne, bude hnusně. Tím je myšleno zataženo a trochu sprchne, ve vyšších nadmořských výškách i zasněží. Jinak většinou polojasno až oblačno a nepřekvapí přeháňka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C.

Středa: Po obědě se poměrně rychle vyčasí, lépe řečeno se rozpustí všechny mraky, a tak konečně všechno zalije slunce. Jasná obloha navíc vydrží v podstatě až do čtvrtečního rána, nebudeme-li brát v potaz špetku, opravdu jen špetku vysoké oblačnosti, která dorazí někdy v noci. Ráno a dopoledne se ale ještě budou honit mraky, třebaže z nich nic neukápne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 5 až 9 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

Čtvrtek: Jak se začne rozednívat, začne víc a víc přibývat mraků. Nejdříve pouze vysokého patra, následně i přímo frontálních. Ve večerních hodinách s velkou pravděpodobností přijde déšť, který ale bleskurychle přejde ve sněžení. Srážkové úhrny však budou bídné, tedy kalamita je to poslední, co by před pátkem pětadvacátého hrozilo. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, nejnižší ranní teploty kolem nuly.

V úterý 1. března startuje meteorologické jaro. Již je prakticky jisté, že do pondělí 28. února sníh v nížinách nenapadne, čili zimy jako takové se nejspíše nedočkáme dříve než za nějakých osm měsíců... A co do té doby bude...

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru