Bouře Malik (Nadia) bořila rekordy, vítr měl rychlost až 187 km h
I takový obrázek se kvůli vichru naskytl. Foto: Správa železnic
Litoměřice

Litoměřicko - Jen v sousedním Polsku kvůli ní zůstalo bez proudu téměř 700 000 domácností. Prohnala se také Německem, Rakouskem a Slovenskem, dále Dánskem, Finskem, Norskem a Švédskem, nadto Skotskem, kde, stejně jako u nás, měla sílu hurikánu 3. kategorie. Toť ve zkratce výrazná tlaková níže Malik (Nadia), která o posledním lednovém víkendu potrápila nejeden evropský národ.

Tak byl překonán. Kdo? Nebo co? Záznam z Milešovky z 30. ledna 1983, a to 140 km/h. Při bouři Malik (Nadia) byl na Milešovce naměřen náraz větru o rychlosti až 144 km/h. Co se Krušných hor týče, tamní stanice hlásily až 126 km/h. Konkrétně je řeč o stanici v Nové Vsi v Horách v okrese Most. Když už jsme zase v tom Mostě, pokud jste se zdržovali u stejnojmenného jezera a současně jste neměli moc přírodního svalstva (špeků), pravděpodobně jste měli problém s udržením rovnováhy. Aby ne, v Kopistech totiž vítr dosáhl v nárazech rychlosti až skoro 100 km/h. Komplikace zajisté měli i hubení Ústečané, v Ústí nad Labem-Kočkově anemometr naměřil až 101 km/h. Podobně to vypadalo například na Klínovci. V rámci celé republiky bylo nejbouřlivěji na vrcholcích Krkonoš, na Sněžce byla naměřena hodnota 187 km/h (na polské straně Sněžky 191 km/h).

Větry pominuly. Nebo ne?

1. února: Oblačno až zataženo, k večeru/večer se sněžením, i vydatným, a to ve všech polohách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, v době, kdy bude chumelit, teploty kolem stejných hodnot, takže na horách sice sněhu (dost) přibude, ale v nížinách se sněhuláci neobjeví. Co se však objeví je vítr. Během dne bude postupně zesilovat severozápadní proudění a na horách se ke sněžení přidají poryvy o síle 70 až 90 km/h. Takový rachot jako o víkendu ale nebude.

2. února: Zamračeno a větrno, sněhánky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

3. února: Zamračeno, nevětrno, po poledni od západu slabý deštík, a to víceméně ve všech polohách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 6 °C, nejnižší ranní teploty kolem 4 až 0 °C.

Napadne vůbec tuhle zimu v nížinách pořádné množství sněhu? Nastane nějaká ta kalamitka? Momentálně se zdá, že určitě ne.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru