To byla zimička! Noc přinesla dvacetistupňový mráz. Chystá se v brzké době oteplení?
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Pokud jste v noci ze čtvrtka na pátek byli venku, s velkou pravděpodobností se Vám hlavou honil výraz „zimička“. Ona totiž byla, pořádná. Na Šumavě, konkrétně na Březníku a na Rokytské slati, bylo nějakých -20 °C, o půlnoci pak k nejmrazivějším zákoutím republiky patřilo krušnohorské Jelení, a to s teplotou -19 °C. V nižších nadmořských výškách bylo nejčastěji mezi -3 až -5 °C, Kopisty u Mosteckého jezera hlásily -6 °C. V nadcházející přítomnosti se objeví i sněhové vločky s tím, že i nadále je nutné počítat s teplotami (hluboko) pod bodem mrazu.

Gregoriánský kalendář asi znáte. Však mnoha lidem diktuje, kdy musí do práce a kdy mají jakože víkend. Juliánský kalendář, kdysi zavedený týpkem Juliem Caesarem, už v našich končinách tolik známý není. Gregoriánský kalendář je oproti tomu juliánskému napřed, od roku 1900 (prý) o 13 dnů. Proto v Rusku i v dalších státech, kde se církve řídí juliánským kalendářem, naše vánoční svátky připadají na 6. až 8. ledna. Ano, je v tom poněkud bordel. Navíc není tajemstvím, že se Ježíš Kristus nenarodil 25. prosince, kdy svět oficiálně slaví jeho narození. Proč vůbec ten 25. prosinec, respektive 7. leden? O tom až na konci...

V tuto chvíli se věnujme tomu hlavnímu, a sice meteorologické věštbě, přesněji řečeno předpovědi počasí:

7. leden (den narození Páně #2): V roce 1985 byl pravoslavný Boží hod vánoční drsný. Přinejmenším teplotně. Tenkrát Teplice naměřily až -19,5 °C s tím, že ani jinde v Ústeckém kraji na tom nebyli o moc lépe. Nová Ves v Horách -19,5 °C, Žatec -20,7 °C, Varnsdorf -21,7 °C, Doksany -22,4 °C, Doksy -24,2 °C. Fakt kosa tehdy byla. Františkovy Lázně před 37 lety hlásily až -23,1 °C, soudruzi v Praze čelili až -23,4 °C (na ruzyňském letišti). Ještě hůře na tom byla Morava: Brno -24,1 °C, Lednice -27,6 °C, Strážnice -29,7 °C, Brod nad Dyjí -31,0 °C. Brrr. Letošní minima budou kolem -4 až -8 °C, za hranicemi severozápadních Čech kolem -6 až -10 °C, v horských mrazových kotlinách až kolem těch -20 °C. Co se pátečních odpoledních maxim týče, ty zamíří k hodnotám okolo -3 až 1 °C. K ránu dorazí nejprve vysoká oblačnost, pak se přidá i ta nižší. Večer slabě zasněží.

8. leden (Štěpán podruhé): Do cca 15. hodiny velká oblačnost, poté se na řadě míst vyjasní, takže my, co máme teleskopy, zase budeme moct nahánět hvězdy (de facto minulost vzhledem k tomu, že ty hvězdy takhle svítily před lety, desetiletími, stoletími...). Hlavně na západě, tj. v Karlovarském kraji, to vypadá na sněžení, i hustší, nicméně objevit se může i napříč Ústeckým krajem. Nejnižší ranní teploty kolem -1 až -5 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo -2 až 2 °C.

9. leden: Mraků jako špatných zpráv v médiích. Prostě převážně oblačno až zataženo, v noci a ráno zejména na západě se sněžením. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem 0 až -5 °C.

10. leden: Beze srážek, zřejmě se ukáže i modrá obloha a sluneční paprsky. Maxima okolo -1 až 3 °C, minima kolem -2 až -7 °C.

Na závěr čistě hypotetický pohled na to, proč byl jako „den D“ ustanoven 25. prosinec (7. leden):

„Svatý Pájo, kdy budeme slavit narození našeho Pána?“ zeptal se Petr.
„No, drahý Péťo, řekl bych, že 25. prosince,“ odpověděl klidným hlasem Pavel.
„A proč?“ zaznělo z úst Petra.
„Nuže, v tento den jsem usedl do čela církve a stal jsem se nechutně bohatým, jako duchovně. Všechna ta zlata apod., to je jen odměna za mou oddanost našemu Pánu. Mimochodem, už jsi mi připravil seznam všech nemovitostí a pozemků, které si přivlastníme, ehm, o které s laskavostí poprosíme, abychom mohli oslavovat našeho Pána?“ odvětil Pavel.

Amen.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru