Vláda nařídila povinné testování zaměstnanců, dojde také ke zkrácení karantény
Tisková konference po jednání vlády, 5. ledna 2022
Litoměřice

ČR - Vláda na svém středečním jednání odsouhlasila změnu v protiepidemickém opatření Ministerstva zdravotnictví, kterým se nařizuje testování zaměstnanců.

Všichni zaměstnanci ve veřejném i soukromém sektoru, ale i osoby samostatně výdělečně činné a jednatelé právnických osob, pokud přicházejí do styku s lidmi mimo vlastní domácnost, se budou muset od 17. ledna testovat v zaměstnání dvakrát týdně pomocí antigenních testů určených pro použití laickou osobou. Pro potřeby státních zaměstnanců vláda současně rozhodla o centrálním nákupu více než dvou milionů kusů testovacích sad prostřednictvím veřejné zakázky vyhlášené Správou státních hmotných rezerv.

Zároveň se změní i pravidla pro karantény a izolace osob s pozitivním testem, s příznaky nemoci a pro jejich významné epidemické kontakty. V reakci na očekávaný masivní nástup mutace omikron, která vykazuje odlišný průběh nákazy než předchozí varianty, dojde od 11. ledna ke zkrácení doby nařízené izolace a karantény na nejméně pět kalendářních dnů. K ukončení karantény ani izolace nebude nutný RT-PCR test, lidé s pozitivním antigenním testem ale budou moci na základě negativního výsledku následného RT-PCR testu izolaci ukončit ihned. Naopak lidé s příznaky nemoci covid-19 budou muset nad rámec pětidenní izolace případně ještě počkat nejméně dva dny po jejich odeznění. Do karantény budou po rizikovém kontaktu chodit i očkovaní a lidé po prodělání covid-19.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru