Varianta omikron bude zřejmě do deseti dnů v Česku dominovat
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - V období od 25. prosince loňského roku do letošního 3. ledna má Národní referenční laboratoř (NRL) podezření na variantu omikron ve zhruba 15 % případů, které sledovala. Dle vývoje lze předpokládat, že varianta omikron bude do zhruba deseti dnů v České republice dominovat.

„Vzhledem k tomu, že omikron je výrazně nakažlivější než varianta delta a s ohledem na čísla pozitivních vzorků s podezřením na omikron po testech diskriminační PCR, lze očekávat, že varianta omikron se poměrně rychle stane dominantní. Národní referenční laboratoř odhadla, že nad 50 % všech pozitivních případů by se omikron mohl dostat do zhruba deseti dnů až dvou týdnů. Je proto nutné dodržovat všechna aktuálně platná hygienická opatření bránící přenosu infekce a připomínám také důležitost očkování, a to včetně posilující třetí dávky,“ uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

V České republice bylo za 14 dní, tedy od 17. do 30. prosince 2021, zachyceno 87 117 případů SARS-CoV-2 pozitivních osob, s denním průměrem 6 222 případů, což představuje 14denní incidenci 814 pozitivních na 100 000 obyvatel. Celkový počet hospitalizací ke konci sledovaného období byl 3 163 osob, z toho 627 s vážným průběhem. Nejvyšší sedmidenní incidence covid-19 je aktuálně hlášena v okresech Praha-západ, Česká Lípa a Mělník.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru