Zdá se, že letošní Vánoce budou na blátě, ale současně bílé a mrazivé
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřicko - Co se týče počasí, existují v zásadě pouze dva typy Vánoc: klasické na blátě a vysněné bílé. Občas jsou Vánoce jak na blátě, tak bílé – v nížinách ani špetka sněhu a nad nulou, naopak na horách decimetry sněhu a pod nulou. Počasový osud letošních Vánoc byl dlouhou dobu nejasný, ve skutečnosti pořád je. Proč? Vše nasvědčuje tomu, že se o svátcích přímo nad střední Evropou vytvoří teplotní rozhraní. Ne úplně malé. Nicméně některé modely se nakonec přiklánějí k tomu, že chladný vzduch se přeci jen dostane i do našich končin. Navíc za doprovodu sněhových vloček.

Na základě výstupu ze středečního večera, Vánoce 2021 by měly vypadat následovně:

Štědrý den: Maximální teploty okolo 3 až 7 °C, ojediněle až okolo 8 °C, minimální teploty kolem 4 až 0 °C. Po celý den velká oblačnost, v noci možná i se slabším deštěm, a to ve všech nadmořských výškách. V některých částech Česka bude hrozit ledovka (déšť při lehce záporných teplotách = ajajaj), severozápadních Čech se týkat nebude.

Boží hod Vánoční: V průběhu noci od severu dojde k vpádu chladného vzduchu. Do odpoledne se rozšíří po celých severozápadních Čechách, a tak lze v celém Ústeckém, jakož i Karlovarském, Libereckém, Plzeňském, Středočeském kraji, a nejen tam, čekat ochlazení, respektive odpolední teploty většinou v rozmezí -3 až 0 °C (ochladí se od severu, takže čím jižněji, tím později teploty klesnou pod bod mrazu). Největší zima bude pozdě večer, až -10 °C (na horách), jinde převážně mezi -2 až -6 °C. A to hlavní: Už v ranních hodinách začne sněžit s tím, že na západě zpočátku při teplotách lehce nad 0 °C. I tak by mělo napadnout od 2 do 15 cm sněhu, plus minus!

Štěpán: Lidé v Karlovarském a v Ústeckém kraji (vlastně prakticky ve všech krajích) se probudí do zasněženého rána. Výška sněhové pokrývky nejčastěji od 4 do 12 cm, to nezní špatně, že? K tomu v maximu okolo -4 až 0 °C, v minimu kolem -5 až -9 °C, ojediněle -10 až -12 °C. Beze srážek, možná i s trochou slunce.

Berte, prosím, na vědomí, že teplotní rozhraní je velmi zrádné. Stačí, aby se masy vzduchu (teplejší versus studenější) posunuly jen o několik desítek kilometrů a vše bude jinak. Nicméně „výhru“ zimního charakteru počasí některé modely avizují již delší dobu, takže...

Ať už bude za okny cokoliv, mějte pokud možno krásné a pokojné vánoční svátky. Tak šťastné a veselé!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru