I víkend bude teplý, ale pak přijde zlom. Dočkáme se bílých Vánoc?
Bude město Most na Vánoce zasněžené? Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Litoměřicko - Čtvrtá neboli zlatá adventní neděle je za dveřmi. Vánoční svátky tím pádem vlastně také. Poslední adventní víkend bude teplotně nadprůměrný, na tom už se nic nezmění. Avšak s příchodem vánočního týdne se podle všeho ráz počasí razantně změní a ano, směrem do zimy. Vypadá to na mrazy, silné, i sněžení, též silné!

Ale postupně. Na území Ústeckého kraje bylo ve čtvrtek 16. prosince nejtepleji v celé republice. A to díky Žatci. Tamní stanice naměřila až 10 °C. To je dost. Ostatně, odchylka od dlouhodobého průměru +8 °C je toho důkazem. Nicméně rekord z roku 1989 odolal, a sice 15 °C. K nejteplejším místům v republice dále patřilo Ústí nad Labem. To krátce po poledni hlásilo až nějakých 9,5 °C. Ani v tomto případě o rekord nešlo. Vždyť 16. prosince 1982 teploměr ukázal až 13,6 °C. Hranice 9 °C byla dosažena/atakována mimo jiné v Chomutově, Mostě, Teplicích. Před 39 lety však ve všech třech městech zaznamenali více. V tom třetím konkrétně 12,8 °C.

Máte-li rádi teplo, v rámci možností (vzhledem k roční době a českým klimatickým možnostem), konec tohoto týdne Vás lehce potěší. Zato ten následující, ten pro Vás asi bude noční můrou. Za předpokladu, že vyjdou současné výstupy numerickým modelů, což se stát nemusí... A co vlastně ty počítače říkají?

17. prosince: V noci se mnohde ukázaly hvězdy a Měsíc, přes den se ojediněle, hlavně na západě (tzn. směr Karlovarský kraj) objeví sluníčko. Jinak zase mraky, mraky, mraky. Beze srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C.

18. prosince: Slunce, kde jsi? Správně, sobota mnoho slunečních paprsků nenabídne. Ale ani dešťových vloček či jiného troposférického materiálu. Prostě a jednoduše další krásný zimní den... Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, sem tam okolo 1 až 4 °C (soudružka inverze), nejnižší ranní teploty kolem 2 až -4 °C (inverze je inverze).

19. prosince: Většinou oblačno až zataženo, jen mezi půlnocí až polednem přechodně a pouze sporadicky až polojasno. Srážkové úhrny nula. Nejvyšší odpolední teploty okolo 4 až 8 °C, ojediněle až okolo 9 °C, nejnižší ranní teploty kolem 5 až 1 °C, sporadicky kolem 0 °C.

20. prosince: Pod mrakem, v Krušných horách by mohlo slabě zasněžit. Fakt slabě, není třeba se vzrušovat. Ochladí se. Nejvyšší odpolední teploty okolo -1 až 3 °C, nejnižší ranní teploty kolem 2 až -2 °C.

A teď to „hlavní“, a to čerstvá prognóza na Vánoce:

  • 21. prosince: Přes den okolo -1 až 1 °C, beze srážek.
  • 22. prosince: Přes den okolo 0 až 2 °C, beze srážek.
  • 23. prosince: Přes den okolo 0 až 2 °C, v noci na horách sněžení.
  • 24. prosince: Přes den okolo -3 až -1 °C, k ránu až -10 °C, odpoledne od západu se slabým sněžením.
  • 25. prosince: Přes den okolo 0 až 2 °C, v prví půli dne občasné slabé sněžení.
  • 26. prosince: Přes den okolo -1 až 1 °C, od rána do nadcházejícího rána se sněžením, postupně velmi vydatným.
  • 27. prosince: Přes den okolo -3 až -1 °C, na zemi všude sníh (od cca 10 do cca 40 cm).

Nuže, letos je to s bílými Vánocemi stále otevřené!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru