Bouře Marco přinesla do Británie orkán. Pocítíme ji i my
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Na Britských ostrovech ve čtvrtek vítr dosáhl v nárazech rychlosti přes 120 km/h. Pátek byl dosti bouřlivý v oblasti Lamanšského průlivu a jižního Severního moře, kde jak v Anglii, tak ve Francii i v Beneluxu čelili větrům o rychlosti většinou 70 až 90 km/h. Vina byla na straně cyklóny jménem Marco. A jak bylo poznat na údajích z českých anemometrů, vzdálenost Marca od hranic České republiky se zmenšila.

Milešovka, nejvyšší hora Českého středohoří, v poledne čelila poryvům o síle 60 km/h. Nicméně v podobném duchu se neslo také páteční ráno. Ale nebojte se. Žádná větrná apokalypsa nás nečeká. Výše zmíněná cyklóna Českou republiku pouze „lízne“ svým jižním okrajem, její střed zůstane nad Severním mořem. A proto takové větry jako v Británii nebo na severu Francie nehrozí. Vlastně jediné, za co Marcovi můžeme poděkovat, je to, že bude pokračovat příliv relativně chladného a vlhkého vzduchu z Atlantického oceánu. Z toho už tak nějak vyplývá, že ani předposlední víkend meteorologického jara mnoho slunce a tepla nenabídne. Nebo ano?

Předpověď praví, že:

22. května bude nejdříve, od půlnoci do pozdního rána až dopoledne, panovat velká oblačnost, kterou podle všeho doprovodí pramálo dešťových kapek. Jinými slovy žádný vydatný déšť na programu dne není. Pak oblačnosti ubude, ve skutečnosti se celá druhá polovina soboty, možná lépe definováno její většina, ponese v duchu slunečného počasí. Tož docela dobré, ne? Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 17 °C, nejnižší ranní teploty kolem 10 až 7 °C.

23. května se na 100 % dočkáme slunečních paprsků. Zvýšíme-li rozlišení těchto slov, dozvíme se následující: V noci a ráno jasno až polojasno, poté se až do pozdních odpoledních hodin (co přesně jsou pozdní odpolední hodiny, to nechť každý rozhodne sám) na nebi budou honit mraky s tím, že pravděpodobnost přeháňky či bouřky bude mezi 25 až 35 % (čili dost možná nebude ani ň), a nakonec, po západu slunce, dorazí hvězdami posetá obloha, což znamená, že se vyjasní. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 17 °C, nejnižší ranní teploty kolem 9 až 6 °C.

24. května dorazí vedro. Dobře, vedro přímo ne, ale na aktuální poměry teplo bude – v maximu okolo 18 až 21 °C, ojediněle okolo 22 °C. Někdy k večeru lomeno v noci na úterý však dorazí studená fronta, spolu s ní srážky a úterní nejvyšší odpolední teploty se nejspíše zastaví na hodnotách okolo 13 až 16 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru