Ze spodní kašny na náměstí uniká voda, začíná její rekonstrukce
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - S příchodem jara byly v Litoměřicích napuštěny obě barokní kašny, dominující středu Mírového náměstí. Voda z jedné z nich se však záhy ztratila. Průzkum ukázal, že závada je v části vodovodního potrubí přímo pod kašnou nacházející se poblíž Oblastního muzea. Dnes byla zahájena oprava.

„Dojde k částečné rekonstrukci vodovodního potrubí, které zásobuje kašnu. I tady zapracoval zub času, prorezlé části tak budou nahrazeny novým plastovým potrubím. Odborníci následně osadí kašnu olověnou vanou, která má zabránit průsakům vody, drolení pískovce a zanášení čerpadel,“ informoval Petr Kurc z Technických služeb města Litoměřice. V průběhu května bude kašna opravena a opět v provozu.

Dvě barokní kašny na Mírovém náměstí patří od roku 1958 mezi kulturní památky. Byly postavené na místě dvou starších kašen z roku 1541. Horní kašna byla dokončená roku 1715, zdobí ji čtyři chrliče v podobě ryb. Na jejich vztyčených ocasních ploutvích leží kruhová mušle s vodotryskem. V polovině 19. století byla dle předlohy horní kašny postavena její spodní kopie.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru