Veterináři se na trzích v Ředhošti divili! Našli tam desítky kilogramů podezřelého masa
Podezřelý stánek. Foto: SVS
Litoměřice

Litoměřicko - Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole stánkového prodeje na tržišti v Ředhošti na Litoměřicku odhalili pochybení u prodejce masných výrobků.

"Jednalo se o potraviny neznámého původu, které nebyly dostatečně chráněné před kontaminací z vnějšího prostředí. Prodejce navíc neměl k dispozici ani viditelné údaje o složení výrobku, datu spotřeby, způsobu skladování, obchodním názvu výrobku a adrese sídla provozovatele potravinářského podniku, který potravin vyrobil. Prodejce v době kontroly nabízel nebalené masné výrobky – klobásy, špek, slanina, atd. v celkovém množství téměř 50 kg," uvedl Petr Vorlíček, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Vzhledem k uvedeným prohřeškům veterinární inspektoři zakázali další prodej a nařídili neškodnou likvidaci potenciálně zdravotně závadných potravin v asanačním podniku na náklady prodejce. Tomu ve správním řízení podle veterinárního zákona hrozí za uvedená pochybení sankce až do výše jednoho milionu korun.

Začala sezóna farmářských trhů a s ní také kontroly

Přestože začátek trhů v letošním roce o několik týdnů zpozdila omezení spojená s nákazou COVID-19, na mnoha místech se už trhy konají. Vzhledem k tomu že venkovní prodej potravin živočišného původu s sebou nese určitá zvýšená rizika, jsou prodejci pod důsledným dohledem veterinárních inspektorů. V loňském roce provedli veterinární inspektoři na trzích přes 430 kontrol, což bylo meziročně o 23 procent méně. Pokles počtu kontrol jednoznačně souvisí s pandemií COVID-19. Podíl kontrol se závadou dosáhl podobně jako v roce 2019 zhruba třináct procent.

Alespoň jedno porušení předpisů zjistili veterinární inspektoři loni v 57 případech, o rok dříve jich bylo 76. Výše v roce 2020 uložených pokut přesáhla 370 000 Kč, v roce 2019 to bylo přes 480 000 Kč. Trhů, které nabízejí potraviny živočišného původu, a proto podléhají dozoru SVS, je v ČR v současnosti okolo 290.

Celkový počet závad zjištěný při kontrolách na trzích v loňském roce dosáhl 142. Při jedné kontrole totiž může být zjištěno i několik závad najednou. Nejčastěji inspektoři zjistili porušení správné výrobní a hygienické praxe, mezi tato pochybení spadá například nedostatečná ochrana produktů vůči vnější kontaminaci či nedodržení teplotního řetězce (53 případů) a označování výrobků (31 x), často se vyskytly také problémy během manipulace s produkty (26 x), ve 24 případech byl neznámý či nejasný původ nabízených produktů.

„Podíl kontrol se závadou z dlouhodobého hlediska klesá, což je jistě pozitivní skutečnost. V minulosti se blížil i jedné třetině z provedených kontrol, dnes končí zjištěním závady zhruba jedna kontrola z osmi,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru