Práce na Václavském náměstí pokračují, socha sv. Václava se přesune
Výsadba nových lip a revizualizace sochy svatého Václava. Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Na Václavském náměstí pokračují práce, které započaly již v listopadu minulého roku pokácením obou lip u sochy sv. Václava.

Následkem toho vznikl podnět na modernizaci náměstí, revizualizační projekt byl vytvořen ve spolupráci s firmou Datura - atelier pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Cílem projektu je zviditelnění sochy sv. Václava z různých pohledů a napojení na zbytek moderní části náměstí.

V rámci současných prací a harmonogramu bude nejprve zrušena oválná zídka, která původní dřeviny a sochu sv. Václava obklopovala. Dále bude prostor srovnán do okolní úrovně náměstí. Samotná výsadba dvou mladých lip (Tilia vulgaris 'Pallida') bude realizována na přelomu dubna a května 2021, stromy budou zasazeny do hutnitelného substrátu a kořenový systém dřevin bude zakryt kruhovou mříží včetně roznášejícího rámu a ochrany kmene. Zbytek volného prostoru bude vydlážděn.

„Hlavním důvodem odstranění původních lip byl ohled na provozní bezpečnost obyvatel a tím se zároveň odstartovala I. etapa dlouho plánované modernizace náměstí,“ uvedl Ing. Vojtěch Hamerník, vedoucí odboru životního prostředí.

Socha sv. Václava bude přesunuta o přibližně 8 m jihozápadně, aby byla více v tzv. zlatém řezu okolních ulic, a také ve středu dlažebního ornamentu. Současně s přesunem proběhne restaurace sochy včetně vytvoření nového pískovcového podstavce. Konečnou fází bude doplnění náměstí o relaxační prvky, které nahradí sedací plochu původního oválu.

„Při jednání v souvislosti nových stromů a přesunu sochy sv. Václava na náměstí bylo s odborem životního prostředí a vedením města dohodnuto, že se vzájemně pokusíme oba důležité komponenty, doplňující prostředí náměstí upravit tak, aby spolu i nadále zbytečně nekolidovaly v tom, že socha je nesymetricky umístěna vůči oběma vzrostlým stromům a to ještě v jejich těsné blízkosti tak, že socha se nachází převážně ve stínu korun stromů a tím dochází k degradaci kamene ve formě řas a lišejníků, zapříčiňující tzv. korozi kamene celé architektury. Nové umístění sochy bylo současně navrženo tak, aby vhodně a symetricky působilo i vůči stávajícímu motivu dlažby okolní zpevněné plochy a zejména pak s otevřenými pohledy z různých stran náměstí,“ uvedl Robert Paťcha, referent státní památkové péče.

„V rámci revitalizace Václavského náměstí uvažujeme o umístění lavičky Václava Havla jako vzpomínku na prvního porevolučního prezidenta a kombinace pojmů Václavské náměstí, socha svatého Václava a lavička prezidenta Václava Havla se jeví jako ideální kombinace včetně filozofie Zlatého řezu,“ dodal starosta města Milan Dian.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru