Za kamna nevlezem! Duben se rozloučí maximy okolo dvacítky
Jezero Most. Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřicko - Před půlstoletím naše končiny sužoval nebývalý, dosud nepřekonaný mráz – 26. dubna 1972 v Teplicích zaznamenali -5,2 °C, v Doksanech -5,8 °C (letos -5,6 °C!), ve Varnsdorfu také -5,8 °C a třeba v Žatci až -6,4 °C. Ještě větší kosa tenkrát byla v Doksech, a to -7,0 °C. Co se nadcházejících dnů týče, jejich rekordy, ty minusové, pocházejí z 80. let. Například 27. dubna 1985 k nejchladnějším místům severozápadních a severních Čech patřil Žatec s -2,9 °C anebo Doksy s -3,8 °C. Nejbližší rána budou podstatně teplejší. A nejenom rána. Přes den se dočkáme až dvaceti nad nulou!

27. dubna: Mezi půlnocí až polednem převážně jasno až skoro jasno, spíše to první, poté se trochu začnou honit mraky. Deštníky ale s sebou brát nemusíte, nespadne ani kapka. Přinejhorším Vás nějaký ten ptáček skrápí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 13 °C.

28. dubna: Také středa bude poměrně bohatá na sluneční svit. Tedy, na Děčínsku, ve Šluknovském výběžku a prostě tam na severu asi o něco méně něž jinde, ale co se dá dělat. Každopádně, srážkové úhrny budou na 100 % nulové úplně všude. A někdy během dopoledne/poledne se přižene vysoká oblačnost, takže vymetená obloha od nevidim do nevidim úplně nehrozí. To už bychom asi chtěli moc, aby alespoň pár dnů v kuse nebylo jediného mráčku, že? Nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám okolo 15 až 18 °C, nejnižší ranní teploty kolem 6 až 3 °C.

29. dubna: Zdá se, že před pátkem třicátého dorazí tlaková níže. Na jednu stranu je to jakoby dobře, protože její přední strana k nám nažene teplejší vzduch. Díky němu se nejvyšší odpolední teploty zastaví na plus minus 17 až 20 °C, ojediněle až 21 °C. I ráno bude celkem teplé, s minimy kolem 8 až 5 °C. S tlakovou níží jsou často spojené srážky. Tato tlaková níže však půjde s dobou, bude ekologická a vodou plácat nebude, jinými slovy nezaprší. Čtvrteční úhrny s ohledem na aktuální prognózy numerických modelů vypadají nulově, resp. by se měly pohybovat v rozmezí 0 až 1 mm, což je v praxi nic. Mraky ale budou, ty ano.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru