Obyvatelé Roudnice přispívají k ochraně životního prostředí, zrecyklovali desítky tun elektroodpadu
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - Město Roudnice nad Labem může pochlubit dlouhodobě úspěšným zpětným odběrem starého elektra k jeho recyklaci. Za uplynulou sezónu 2020 se díky aktivně třídícím obyvatelům opět vybraly desítky tun odpadu.

Na roudnická sběrná místa lidé vloni odevzdali odpad o celkové hmotnosti 81,12 t. Na každého tak připadá 6,31 kg vysloužilých spotřebičů. Přispěli tím k úspoře spotřeby elektřiny, snížení produkce skleníkových plynů i omezení celosvětové těžby ropy a železné rudy. Recyklace pokryla i část dodávek mědi nebo hliníku pro průmyslovou výrobu.

Konkrétní přínos roudnických obyvatel vyčísluje tzv. „Osvědčení o podílu na zlepšení životního prostředí“, které na základě dosažených výsledků vystavuje kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin. Díky němu si konkrétní přínos výsledků našeho třídění za uplynulý rok 2020 můžeme lépe představit:

  • Snížil se vznik CO2 o 968,07 tun. Tedy o stejné množství, které by za stejný čas pohltilo 373 smrků.
  • Nebylo nutné vytěžit 47 557,87 litrů ropy. Tedy množství, které by průměrnému osobnímu automobilu pokrylo spotřebu pohonných hmot na 1779 cest z Prahy do Brna.
  • Došlo také k úspoře 489 570,22 kWh energie. Asi stejného množství, jako kdybychom spustili 489571 cyklů myčky nádobí.
  • Podařilo se recyklovat 46 661,21 kg železa. To vystačilo pro výrobu 1913 nových praček, bez nutnosti těžby železné rudy.
  • Recyklací vysbíraných spotřebičů se podařilo získat 1 646,95 kg mědi, ze které by bylo možné vyrazit 292791 1€ mincí.
  • Znovu se využilo i 2 034,53 kg hliníku, který by stačil na výrobu 135636 plechovek o objemu 0,33 l.

„Zodpovědnost za vlastní odpad, jeho likvidaci a nejlépe recyklaci, by měla být nedílnou součástí našeho moderního konzumního života. Jsem rád, že se díky aktivitě místních obyvatel Roudnice nad Labem řadí k městům, která odpady třídí. I nadále se jim k tomu budeme snažit vytvářet stále lepší podmínky,“ řekl místostarosta Jiří Řezníček.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru