Jak bude o víkendu: Ochladí se a zaprší, na horách i zasněží
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Litoměřicko - Jaro se ujalo vlády – v Ústeckém kraji bylo nejtepleji v rámci celé České republiky. Ani v Bulharsku, Řecku, Turecku nebylo takové teplo jako u nás. Na definitivní příchod jara je nicméně ještě brzy, o čemž se přesvědčíme hned o víkendu. Citelně se ochladí, byť je na krátkou dobu, a k tomu dorazí dešťové kapky, do vysokých nadmořských výšek i sněhové vločky. Pak zřejmě poprvé v tomto roce teploměry ukážou přes 20 °C. Ale nepředbíhejme.

Středa 24. března, Světový den boje proti tuberkulóze i Den horské služby v České republice, byla z pohledu stanic Českého hydrometeorologického ústavu nejteplejší v Mostě, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 15,4 °C. Druhým nejteplejším místem byl Žatec se 14,8 °C a třetím nejteplejším místem byla Kadaň se 14,5 °C. Rekordy nepadaly, třeba před 18 lety se denní maxima pohybovala až v okruhu 20 °C. Třeba v Žatci tenkrát zaznamenali až 20,3 °C. I ve čtvrtek 25. března Ústecký kraj skončil na předních příčkách, a to díky Žatci, který hlásil až 18 °C. V roce 1974 se však Žatec dočkal až 21 °C.

Za tím, že uplynulá přítomnost byla poměrně bohatá na slunce a teplo, stála tlaková výše Margarethe. Její vliv ale brzy skončí.

26. března: Během noci a rána jasno až skoro jasno, během dopoledne přibývání oblačnosti na polojasno až oblačno a během pozdního odpoledne ubývání oblačnosti na skoro jasno až jasno. Čili jak pátek začne, tak i skončí. Srážky na 99,999 % žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 17 °C.

27. března: Hned po půlnoci se od západu zatáhne a v ranních a dopoledních hodinách na 99,999 % sprchne – ve všech polohách. V odpoledních hodinách se nahoře v Krušných horách mohou objevit sněhánky, neb se v hladině 850 hPa ochladí na cca -5 °C. Po západu slunce se opět vyjasní a uvidíme tak hvězdičky i Muskovy družičky („hvězdné vláčky“). Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 10 °C, ráno v minimu kolem 7 až 4 °C.

POZOR! Nezapomeňte, že v 0:00 začíná sčítání lidu!

28. března: Poslední březnová neděle začne bezoblačnou oblohou, ještě před východem slunce ale přijde vysoká oblačnost, kterou později doplní i oblačnost nižších pater, přestože pršet ani sněžit s největší pravděpodobností nebude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 11 °C, ráno v minimu kolem 3 až 0 °C.

POZOR! Nezapomeňte, že ve 2:00 začíná letní čas!

29. března: Beze srážek, sem tam nějaký ten mráček, nejvyšší odpolední teploty okolo 15 až 18 °C a nejnižší ranní teploty kolem 6 až 3 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru