Blíží se Velikonoce, nebo Vánoce? Začátek jara přinese sníh a mráz
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Litoměřicko - Tuto sobotu mezi 10:35 až 10:40 středoevropského času nastane jarní rovnodennost, čímž začne astronomické jaro. Před necelým měsícem, 24. února, Česká republika naměřila až 21 °C. Ve čtvrtek 18. března ve večerních hodinách v Chomutově, Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem, zkrátka skoro všude sněžilo. Teploměry k tomu ukazovaly 1 až 2 °C. Tedy spíše to vypadalo, že brzy začne astronomická zima, nikoli jaro.

Počasí se ve svém jednání nijak neomezuje a ničemu se nepřizpůsobuje, a tak první víkend astronomického jara doprovodí nejen sněhové vločky, ale i teploty poměrně hluboko pod bodem mrazu.

19. března: Po přední straně tlakové výše Margarethe k nám od severovýchodu pronikne chladný, původem subpolární vzduch. Cestou, nad Baltským mořem, nabere vlhkost, takže se na obloze budou honit mraky. Zase. Podobně jako ve čtvrtek se objeví přeháňky, ve všech polohách sněhové. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 1 až 4 °C.

20. března: I sobotu neboli přelom astronomické zimy a astronomického jara ovládne Margarethe, přesněji její východní okraj. V noci přechodně ubude oblačnosti na jasno až skoro jasno, ale opravdu jen na chvíli. Jak se bude blížit rozbřesk, mraky se znovu začnou množit. A rozmnoží se tolik, že si podmaní celou oblohu. Srážek ale přinesou minimum, což je možná trochu škoda. Proč? Protože sobotní nejvyšší odpolední teploty zamíří k hodnotám mezi -1 až 2 °C, čili kdyby chumelilo, i nížiny by se oblékly do bílého kabátu. Ráno v minimu kolem -5 °C.

21. března: Ani údajně poslední den třítýdenního „lockdownu“ slunce nenabídne. Půlnocí začínaje i konče lze očekávat zataženou oblohu, ke které se hlavně v Krušných horách přidají sněhové vločky. Sněhové vločky se nicméně nevyhnou ani zbytku severozápadních a severních Čech. Vlastně je teoreticky možné, že se řada měst a obcí probudí do zasněženého rána, byť jen decentně zasněženého. Ranní minima kolem -2 až -4 °C, nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 5 °C.

22. března: Polojasno až oblačno, beze srážek, denní minima kolem 0 až -3 °C, denní maxima okolo 3 až 6 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru