Začíná přestavba křižovatky U Kapličky, po dobu čtyř měsíců počítejte s omezením provozu
Ilustrační foto
Litoměřice

Lovosice - V pondělí 1. března zahájí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) první kroky pro přípravu přebudování křižovatky „U Kapličky“ na silnic I/15 na okružní. Po dobu čtyř měsíců zde počítejte s omezením provozu. Současná úrovňová křižovatka je nevyhovující z důvodu bezpečnosti silničního provozu.

„Okružní křižovatky (OK) u Kapličky, stejně jako OK Terezínská jsou výsledkem několikaletého úsilí a jednání s ŘSD a jsem velice rád, že se v tomto roce postaví, neboť se jedná o významné stavby z důvodu bezpečnosti provozu a snížení rizika vzniku nehod ve městě,“ uvedl k zahájení výstavby starosta města Milan Dian.

Křižovatka je rizikovým místem s častým výskytem nehod, a to i závažných. Přestavba je nutná s ohledem na intenzitu provozu v místě křížení. Podle informací ŘSD po silnici I/15 vjídží do křižovatky denně v průměru přes 8,5 tisíce vozidel. Další téměř 2,4 tisíce vozidel se napojuje přes Siřejovickou ulici (III/00817). Mimo jiné se v těsné blízkosti této křižovatky nachází areál HZS Lovosice s výjezdy vozů záchranné služby přímo do křižovatky.

Okružní křižovatka bude složena ze čtyř větví. Vjezdové větve do křižovatky mají šířku 3,5 m, výjezdové 4 m. Šířka dlážděného prstence je 1,25 m, nezpevněné krajnice 0,5 m. Poloměr křižovatky je 14,66 m. Na vjezdech (ze všech větví) do OK budou zřízeny směrové dělící ostrůvky. Dojde také k obnově stávající vozovky v rozsahu 898,7 m2 (dále zpevněné plochy v rozsahu 192,3 m2 a zatravněné plochy v 74,2 m2), úpravě krajnic a čištění stávajících silničních příkopů. Bourací práce budou představovat odstranění části vozovkového souvrství, včetně napojení na stávající komunikace. Součástí bouracích prací bude vybrání vozovkového souvrství pod nově realizovaným středovým ostrovem křižovatky. Také bude odstraněn stávající nevyužívaný betonový sloup nadzemního vedení v těsné blízkosti křižovatky. V místě před kapličkou bude vyměněno svodidlo. Nové svodidlo bude dlouhé 16,8 m.

Stavba bude prováděna na tři etapy z důvodu zajištění obousměrného provozu na silnici I/15 a obslužnosti přilehlé komunikace. V rámci etapy I. dojde k úplné uzavírce na silnici III/00817 ve směru na Lovosice. V rámci etapy II. bude na silnici I/15 uzavřen jízdní pruh za křižovatkou ve směru Litoměřice, doprava bude odkláněna na objízdnou trasu vedenou po silnicích III/00817 a II/247. Ve III. etapě dojde k uzavření jízdního pruhu na silnici I/15 před křižovatkou. Ve směru Litoměřice bude doprava odkláněna na objízdnou trasu vedenou po silnicích I/30 a III/00817. V době úplné uzavírky křižovatky při pokládce asfaltové obrusné vrstvy vozovky bude doprava odkláněna na souběžnou dálnici D8. Během výstavby bude zajištěn přístup na přilehlé pozemky a průjezd složek IZS.

Dne 26. 2. 2020 vydal Krajský úřad Ústeckého kraje stavební povolení, které 14. 3. 2020 nabylo právní moci. V 03/2020 byla dokončena Projektová dokumentace pro provádění stavby (PDPS). Byly dokončeny podklady pro výběrové řízení na zhotovitele stavby, které ŘSD vyhlásilo 2. 9. 2020. Základní lhůta pro podání nabídek byla stanovena do 15. 9. 2020. Nakonec byla lhůta prodloužena do 25. 9. 2020. Rozhodnutí o výběru nejvýhodnější nabídky bylo zveřejněno 8. 10. 2020. K podpisu smlouvy s vybraným uchazečem firmou SaM silnice a mosty a.s. došlo 5. 11. 2020. Cena zakázky bude činit 3 870 211,50 včetně DPH.

Budoucí okružní křižovatka se nachází v místě, kde v minulosti již okružní křižovatka byla, ovšem sloužila jen jako dočasná. Bylo to v období 11/2009 až 06/2016, kdy křižovatka sloužila jako objízdná trasa při stavbě dálnice D8.

Stavební práce by měly skončit do konce měsíce června. V době od 1. 3. 2021 do 30. 6. 2021 tedy očekávejte omezení průjezdu v daném místě. Stavbu z hlediska silničního správního úřadu (SSÚ) zajišťuje Krajský úřad ÚK, odbor dopravy. Prosíme řidiče, aby věnovali pozornost přenosnému dopravnímu značení.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru