Severočeská galerie výtvarného umění potřebuje opravy, hlavní problém jsou finance
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Litoměřice

Litoměřice - Výbor pro kulturu a památkovou péči podnikl pracovní návštěvu Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Dana Veselská, nová ředitelka, je provedla všemi svěřenými nemovitostmi, s nimiž galerie hospodaří.

Prohlédli si objekty Galerie a muzea litoměřické diecéze, depozitární budovy, hlavní budovu v Michalské ulici č. 7, Muzeum naivního umění, ale rovněž Kostel Zvěstování Panny Marie.

Předseda výboru Vlastimil Skála požádal ředitelku, aby zhodnotila své dosavadní působení v galerii a zeptal se na její vize ohledně dalšího rozvoje. „Plánů mám hodně. Hlavní problém jsou finance. Došlo ke snížení provozního příspěvku a z důvodů pandemické krize i ke snížení příjmů ze vstupného. Opravy potřebují především objekty depozitáře, stálých expozic Diecézního muzea a Muzea naivního umění, ale i Kostela Zvěstování Panny Marie. A to bude vyžadovat nemalé finanční prostředky. Musíme splnit všechny podmínky, které jsou pro umístění mnohdy výjimečných a unikátních sbírek v těchto objektech nezbytné,“ odpověděla Dana Veselská.

Situaci do značné míry komplikuje, že jde ve všech případech o výjimečné nemovité kulturní památky, které jsou umístěné uprostřed městské památkové rezervace. V těchto případech rekonstrukce bývá finančně nesmírně nákladná.

Galerie připravuje projektové podklady k revitalizaci předního i zadního traktu měšťanského domu č. p. 24. „Chtěli bychom podpořit prezentaci sbírkového obsahu s využitím moderních galerijních trendů, jak jen to bude možné,“ doplnil ředitelku předseda Skála.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru