Na Zahradě Čech byli v úterý naočkováni první senioři, město jim zajistilo i odvoz
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - V Litoměřicích na Zahradě Čech byli v úterý naočkovaní první senioři starší 80 let proti covid-19. Očkovací centrum, provizorně vybudované v pavilonu G, tak oficiálně zahájilo činnost. Kolik lidí denně vakcínu dostane, závisí na dostupnosti očkovacích látek.

Do očkovacího centra v průběhu úterý dopravilo město Litoměřice zhruba tři desítky seniorů. „Jde o lidi, kterým naši sociální pracovníci městského úřadu pomáhali hned v první fázi s elektronickou registrací na očkování. Nyní jsme je oslovili a zajistili nejen jejich odvoz na výstaviště, ale zase je přivezli domů,“ informoval místostarosta Karel Krejza. Senioři, z nichž mnozí jsou hůře pohybliví, službu města obzvláště v těchto dnech, kdy je nasněženo, uvítali. „Jsme za to moc rádi. Covid jsme ještě neprodělali a věříme, že se nám díky očkování vyhne,“ uvedl 89letý Vlastimil Svoboda, který patřil společně s o rok mladší manželkou Jaroslavou mezi první naočkované seniory.

„Díky perfektní spolupráci s městem a společností Zahrada Čech, která nám poskytla zázemí, vše velmi dobře funguje. Seniora město doveze na očkovací místo, kde mu nejprve pomůžeme vyplnit formulář, jehož součástí je písemný souhlas s očkováním. Následně odchází do další místnosti, kde s ním lékař probere jeho zdravotní stav. V případě, že tomu nic nebrání, je očkován. Poté třicet minut kontrolujeme, zda nedojde k neočekávané reakci,“ popsala proces koordinátorka očkovacího centra Hana Kuchařová, která je vrchní sestrou onkologického oddělení Masarykovy nemocnice. Následně je senior, vybavený kartičkou s informací o provedeném očkování a druhu použité vakcíny, odvezen domů. Jeho údaje jsou zaneseny do programu. Až na něj přijde řada, bude prostřednictvím registračního systému vyzván k aplikaci druhé vakcíny.

Zatímco jeden tým v čele s lékařem očkuje na výstavišti, druhý tým jezdí do domů s pečovatelskou službou a domovů pro seniory. Jsou však provozovatelé zařízeních sociálního typu, kteří si zajistili vlastního lékaře (například Farní charita Litoměřice), a požadují pouze vakcíny. Jejich množství a druh se přitom každým dnem mění. Záleží na dostupnosti. Přerozdělení má na starosti kraj. Například Farní charita Litoměřice včera obdržela 320 dávek od firmy Moderna, které dostávali i senioři na výstavišti. Do roudnického domova pro seniory v Sámově ulici zase bylo dovezeno 160 vakcín Astra Zeneca.

Pracovníci litoměřického očkovacího centra upozorňují seniory, aby nevolali, ani zbytečně na výstaviště nechodili. Ti, co jsou registrovaní, budou k účasti na očkování vyzváni. Nejprve prostřednictvím sociálních pracovníků městského úřadu, poté prostřednictvím registračního systému.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru