Spadla klec! Kriminalisté rozbili rozsáhlý pervitinový gang, drogy prodávali i v Polsku
Foto: Policie ČR
Litoměřice

Ústí nad Labem - Poznatky o skupině osob, která měla v Ústí nad Labem ve velkém rozsahu nelegálně vyrábět a následně prodávat metamfetamin (pervitin), získali policisté na jaře roku 2019.

Případu se ujali krajští kriminalisté a rozběhlo se rozsáhlé vyšetřování, během něhož policisté zjistili, že trestná činnost je páchána ve velkém rozsahu, je do ní zapojen velký počet osob a probíhá nejen v Ústeckém, ale i ve Středočeském a Libereckém kraji a částečně také v Polsku, kde skupina nakupovala prekurzory (léčiva s obsahem pseudoefedrinu). Trestná činnost zahrnovala nákup chemikálií potřebných pro výrobu, samotnou výrobu pervitinu i jeho následnou distribuci. Celkem bylo dovezeno více než 100 kg léčiva Cirrus, ze kterého bylo možné vyrobit nejméně 20 kg pervitinu.

0402pervitinkz1

 Foto: Policie ČR

Trestná činnost probíhala i za nouzového stavu, během kterého byla léčiva s obsahem pseudoefedrinu nedostatkovým zbožím, a skupina začala mimo vyrobeného pervitinu obchodovat také se samotným léčivem. Za trvání nouzového stavu od března do května 2020 stačili do ČR dovézt přes 30 kg. V průběhu vyšetřování spolupracovali kriminalisté s kolegy ze Středočeského a Libereckého kraje i s pracovníky Celní správy.

 0402pervitinkz2

 Foto: Policie ČR

Bylo provedeno 7 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Celkem bylo zajištěno 750 gramů pervitinu, 310 gramů pervitinu v poslední fázi výroby, další chemické látky pro výrobu, zejména 3 kg červeného fosforu (mohl být využit na výrobu až 9 kg pervitinu), 1,8 kg jódu (mohl být využit na výrobu až 1,2 kg pervitinu), 1 kg léčiva Cirrus a 2 kompletní varny pervitinu včetně trojhrdlé baňky o objemu 10 l. Dále bylo zajištěno 5 osobních vozidel, finanční hotovost ve výši 280.000,- Kč, mobilní telefony a výpočetní technika.

 0402pervitinkz4

 Foto: Policie ČR

"Celkem bylo obviněno 20 osob - 14 osob pro zvlášť závažný zločin Nedovolená výroba a jiné nakládání s OPL a s jedy s trestní sazbou 8-12 let a 6 osob pro zvlášť závažný zločin Nedovolená výroba a jiné nakládání s OPL a s jedy s trestní sazbou 2-10 let. 7 osob je stíháno vazebně, 2 osoby byly dodány do výkonu trestu odnětí svobody pro jinou trestnou činnost. Do konce ledna 2021 bude na Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem podán návrh na podání obžaloby proti všem 20 obviněným," uvedla policejní mluvčí Jana Slámová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru