Učitelé si v minulém roce polepšili. Kde berou nejvíce a kde naopak nejméně?
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - V roce 2019 pobírali učitelé mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol průměrnou hrubou měsíční mzdu 39 656 Kč. Meziročně si polepšili o více než 5 000 Kč a jejich plat tak odpovídal 109 % průměrné zaměstnanecké mzdy. Ve srovnání se mzdou ostatních zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním šlo však pouze o 71 %.

Oproti roku 2018 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda učitelů v regionálním školství meziročně o 15 %. Zatímco učitelé na středních školách vydělávali v průměru měsíčně 41,9 tis. Kč, jejich kolegové v mateřských školách o 8 tis. Kč méně. Dvouciferné meziroční tempo růstu průměrné mzdy učitelů vychází již druhým rokem po sobě. Mezi lety 2017 a 2018 vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda učitelů na regionální úrovni o 11 %. Za sedm let od roku 2012 pak došlo k nárůstu o více než 50 %, z 25,7 tis. Kč na bezmála 40 tis. Kč.

„Mzdy učitelů v regionálním školství rostly mezi lety 2013 až 2017 pomaleji než mzdy všech zaměstnanců v platové sféře. Do roku 2019 byl naopak nárůst dynamičtější u mezd učitelů. Přesto berou učitelé v průměru o 9 tisíc méně než ostatní vysokoškolsky vzdělaní zaměstnanci v platové sféře,“ říká Alena Hykyšová z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ.

Významným faktorem ovlivňujícím výši průměrné mzdy je věk a s ním spojená delší doba praxe. Učitelé v regionálním školství mladší 35 let v roce 2019 pobírali v průměru 34,6 tis. Kč. Jejich kolegové starší 55 let vydělávali o 8 tis. Kč více. Největší růst mezd mezi roky 2012 až 2019 zaznamenali učitelé na základních školách ve věkové kategorii 55 a více let. Polepšili si o 16,2 tis. Kč. Naopak nejnižšího přírůstku se dočkaly učitelky v mateřských školách ve věkové skupině do 34 let, a to o 10,3 tis. Kč.

V mezikrajském srovnání učitelských mezd si v roce 2019 vedla nejlépe Praha s průměrnou hrubou měsíční mzdou 42,8 tis. Kč. Naopak nejnižší mzdu dlouhodobě vykazují Zlínský a Olomoucký kraj s 38 tis. Kč. Zatímco učitelé v Praze v roce 2019 dosahovali pouze 93 % hrubé průměrné mzdy všech pražských zaměstnanců, v Karlovarském kraji mzda učitelů představovala 124 % a v Olomouckém a Zlínském kraji okolo 117 % průměrné celokrajské mzdy v národním hospodářství.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru