Ani stříbrnou neděli zima nestihne, výjimkou budou jen vrcholky hor
Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Je to špatné. Nejen pro provozovatele lyžařských areálů a řeč není o koronaviru, ale o sněhu. Je ho málo – v nížinách žádný, na horách jen sem tam a v nevelkém množství. Střecha Česka, Sněžka, v pátek ráno hlásila pouhý 1 cm, podobně jako Klínovec.

K nejzasněženějším koutům naší vlasti aktuálně patří šumavský Plechý s 10 cm. Během již předposledního adventního víkendu se sněhová situace moc nezlepší, spíše vůbec. Budou chybět srážky, mimoto i masa (pořádně) chladného vzduchu. A to i v rámci dlouhodobějšího výhledu, čili pravděpodobnost bílých koronaVánoc jaksi klesá. Strmě.

SOBOTA 12. PROSINCE

Po jižním okraji tlakové níži Andira, rozprostírající se od Britských ostrovů až po Libyi, bude do střední Evropy nadále z jižních směrů proudit teplý vzduch. Na co se tedy můžeme těšit? Na reprízu pátečního dne, jinými slovy na naprostou meteonudu. Meteonudou je samozřejmě myšlena nízká inverzní oblačnost, nad kterou se od západu nasune další oblačnost. Zkrátka sluneční paprsky nula nula nic, stejně tak i sněhové vločky. Sobotní srážkové úhrny budou nulové, ačkoli nahoře v Krušných horách doslova jen pár sněhových vloček spadnout může. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3, 4 °C, ráno v minimu kolem dvojky až nuly.

NEDĚLE 13. PROSINCE

Třetí, neboli obchodní terminologií stříbrná neděle mnoho zimní, resp. pravé české vánoční atmosféry nenabídne. Jednak samozřejmě kvůli koronáči, jednak z důvodu povětrnostních podmínek. Konec týdne se totiž ponese ve znamení nadvlády mraků, resp. oblačné až zatažené oblohy. Srážky opět žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo pěti stupňů Celsia, ráno v minimu kolem dvaatřiceti stupňů Fahrenheita.

PONDĚLÍ 14. PROSINCE

Vše nasvědčuje tomu, že první den posledního předvánočního týdne bude v režii rozsáhlé tlakové níže se středem nad Atlantickým oceánem, kousek od Irska. Vzhledem k tomu, že na severní polokouli v tlakových nížích vzduch proudí proti směru hodinových ručiček, plyne z toho teplejší jihozápadní proudění. Na většině území Česka a dále prakticky na celém Slovensku i v celém Maďarsku a Rakousku se přechodně vyjasní, severozápadní a severní Čechy většinou Česka samozřejmě míněny nejsou. Srážkové úhrny zas a znovu nulové, nejvyšší odpolední teploty okolo pětky a ráno v minimu slabě nad nulou. Takové nemastné neslané, že?

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru