Protest! Restaurace nezavřou a nenechají se vládou zničit! Vyvěsí českou vlajku
Před restauracemi budou české vlajky. Foto: MC Koloseum Teplice
Litoměřice

Teplice, Most – Další podnikatelé z Česka se připojují k protestu proti nesystémovým opatřením vlády omezujícím provoz restaurací.

„Přestože dodržujeme veškerá hygienická opatření, jsme bez jakýchkoliv podložených důkazů označováni za jednoho z hlavních viníků zhoršujícího se stavu epidemie. Stali jsme se „obětním beránkem“ chaotických rozhodnutí naší vlády. Proto se připojujeme k výzvě pivovaru Malý Janek a ostatních restaurací k dnešnímu protestu. Od dnešního dne 9. prosince 2020 své provozy ve 20:00 nezavřeme a vyvěsíme státní vlajku České republiky,“ uvádí teplické MC Koloseum a připojuje názvy 18 provozovatelů s 23 restauracemi z Teplicka, které se připojují k nerespektování vládních nařízení (seznam v odkazu na FB stránce).

„Jsme přesvědčeni, že v době kdy jsou otevřená a narvaná obchodní centra, je omezování restaurací, kde se zdaleka nekumuluje tolik lidí, bezvýznamné. Pro někoho se může zdát, že se jedná o pouhé dvě hodiny, ale pro nás to jsou nejdražší hodiny naší provozní doby.

V žádném případě nechceme ignorovat vládní nařízení a zlehčovat covidovou situaci, ale pokud jsme opakovaně omezováni v možnosti udržet při životě naše provozy, musíme se ozvat,“ píše se v prohlášení s tím, že chaotická nařízení likvidují české živnosti.

Co na to senátor a primátor severočeského města?

Restauratéry chápe primátor Teplic a senátor Hynek Hanza. „Jako zákonodárce, který se spolupodílí na pravidlech pro nás pro všechny vám nemůžu dát své „požehnání“ k porušování práva. Popřel bych sám sebe. Nicméně jako člověk a představitel města plně chápu vaši pozici a konání. Omezení na osmou nedává reálný smysl, ale významně vstupuje do ekonomiky vašich již tak ohrožených provozů,“ píše Hynek Hanza a dodává: „Hranice mezi ochranou zdraví a zdravým rozumem se již vytratila.“

V nedalekém Litvínově již včera oznámila restaurace Elixír, že opatření jsou zničující a přitom nevysvětlená. Nicméně k protestu se tam ještě podle včerejšího vyjádření nepřipojí. Jiný litvínovský podnik, Benar, už vyjádřil podporu případnému protestu před dvěma dny: „Není daleko doba kdy dojde k hromadnému bojkotu a pokud ano, budeme mezi těmi, co se přidají. Chápeme, že ochrana zdraví je na prvním místě. Na jaře jsme byli ti, kteří z důvodu ochrany zdraví zavřeli restauraci úplně a neprovozovali žádné výdejní okénko, ale takovýto postup vlády už začíná dopadat na všechny naše zaměstnance a jejich životy i bez covidu.“

Ministerstvo mírně ustoupilo

Zabírají protesty a jejich hrozba na vedení státu? Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo první ústupek, i když toto jednání nejdříve hodlalo zakázat: „U výdejních okének restaurací bude možné si pivo odnést ve džbánku nebo PET láhvi s sebou. Usnesení vlády bude upraveno. Situace je křehká, a proto je opravdu důležité dodržovat nastavená opatření.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru