V neděli se mění jízdní řády pro autobusy i vlaky. A od ledna mírně podraží jízdné
Ilustrační foto, zdroj: FB Doprava Ústeckého kraje
Litoměřice

Ústecký kraj - Na prosinec tradičně připadají největší změny jízdních řádů. V neděli 13. prosince tak vstoupí v platnost pravidelná změna jízdních řádů.

Autobusovou a vlakovou dopravu tak čekají drobné změny, u lodní dopravy dojde k přečíslování stávajících linek. Zruší se také omezení nočních spojů. Od 1. ledna 2021 dojde také k mírnému zvýšení cen jízdného zohledňující inflaci.

V rámci linkové autobusové dopravy DÚK dojde k drobným časovým změnám či přečíslení linek. Na Ústecku bude zavedena nová linka 462 Ústí nad Labem – Libouchec – Jílové, která přímými spoji posílí stávající linku 452 v úseku Ústí nad Labem - Libouchec v kritických ranních a odpoledních špičkách. Linka bude vedená z nové zastávky Jílové, sídliště do zastávky Božtěšická v souběhu s linkou 452, poté bude odbočovat k Masarykově nemocnici a přes Severní Terasu pokračovat do centra krajského města. Tím pádem dojde ke zkrácení odpoledních posilových spojů na lince 432.

V provozní oblasti Lounsko – západ dojde ke změně dopravce. Od 1. února 2021 zde bude dopravu zajišťovat Dopravní společnost Ústeckého kraje (DSÚK), příspěvková organizace, z důvodu zániku stávajícího smluvního vztahu s dopravcem ARRIVA CITY s.r.o. Na Lounsku bude na lince 705 prodloužen dopolední spoj do Stradonic v období školních prázdnin.

Ke změně dopravce dojde od 1. února 2021 i na Podbořansku, kde bude dopravu zajišťovat DSÚK. Dojde zde k přečíslování linek ze 773 na 763, z 774 na 767 a ze 778 na 768.

Na Teplicku proběhnou časové posuny dvou spojů linky 482 z důvodu eliminace zpoždění a zlepšení návaznosti na drážní dopravu v Teplicích. Na lince 506 dojde k posílení autobusové dopravy do Chouče, místní části obce Hrobčice o jeden spoj provozovaný ve dnech školního vyučování, místo třech spojů tak zde budou čtyři.

Na Děčínsku dojde k posílení dopoledních prázdninových spojů na lince 438 v relaci Děčín - Hřensko, Mezná, jež v minulém období kapacitně nepostačovala. Do jízdních řádů linek 434 a 438 byla vložena nová zastávka Děčín, Loubí IV na základě podnětů cestujících.

Na Vejprtsku u většiny spojů linek 600 a 601 bude obsluhována zastávka Klášterec nad Ohří, žel.st., kde vznikl nový dopravní terminál. Na Šluknovsku dojde k časovým změnám o víkendu a svátcích na lince 407 a 409 (z důvodu změn časových poloh vlaků linky L7 Liberec - Varnsdorf).

Dále bude linka 401 posunuta z důvodu zachování přestupních vazeb v zastávce Rumburk, Bytex 01 a zároveň bude vytvořena návaznost na vlakové spoje do/z Drážďan ve stanici Ebersbach. Linka 407 bude posílena v zimní sezóně jedním spojem a v letní sezóně třemi přidanými spoji.

Na železnici jezdí v rámci Dopravy Ústeckého kraje už rok sedm dopravců. Jsou to společnosti ARRIVA vlaky, České dráhy, Regiojet ÚK, Die Länderbahn CZ, Die Länderbahn GmbH DLB, GW Train Regio a také společnost AŽD Praha, která zajišťuje pravidelný provoz na tzv. Švestkové dráze a nově od června 2020 také na nové turistické lince T4.

Od 13. prosince se mohou cestující těšit na přímé cestování mezi Ústím a Litvínovem linkou U3, díky ukončení výluky traťové koleje Litvínov – Oldřichov. Dále část spojů linky U4 přejde pod novou s označením U54 Děčín - Ústí nad Labem - Roudnice nad Labem - Hněvice. Na lince U7 budou některé týdenní spoje a všechny víkendové spoje prodlouženy až na ústecké západní nádraží. Část spojů linky U11 přejde pod novou s označením U15 Louny – Postoloprty. Nově také linky U14 zastaví na zastávkách Žiželice a Holedeček.

Nová linka U9 linka, kterou zajistí České dráhy, (Rumburk-) Rybniště – Varnsdorf nahrazuje spoje linky L7, která bude vedena jen v relaci Liberec - Zittau - Varnsdorf – Seifhennersdorf. Nově na jaře 2021 vyjedou také dvě turistické linky T9 Liberec - Zittau - Varnsdorf - Rybniště – Mikulášovice (dopravce Die Länderbahn) a T10 Praha - Mladá Boleslav - Česká Lípa - Rybniště – Mikulášovice (dopravce KŽC). Nové jízdní řády jsou již zveřejněny na webu www.dopravauk.cz (nebo https://jr.kr-ustecky.cz/)
U turistických lodních linek dojde k přečíslování. Ze stávajících linek 901 a 902 na T91 a T92.

Od 1. ledna 2021 dojde také k mírnému navýšení jízdného v rámci cestování v DÚK. Na kratší cestě například mezi Lovosicemi a Litoměřicemi zaplatili cestující 20 korun a od 1. ledna 2021 zaplatí 21 korun. Na delší cestě například mezi Děčínem a Varnsdorfem dojde ke zdražení z původních 63 korun na 66 korun. Celodenní síťová jízdenka podraží o deset korun, z původních 130 korun na 140 korun. O deset korun dojde k navýšení také u jízdenky Labe – Elbe, na kterou se nově sveze v jedné z variant jeden dospělí a dvě děti do 15 let za 300 korun. Nový ceník bude zveřejněn na webových stránkách.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru