Máte rádi lanová centra? Ne všechna byla zcela v pořádku, zjistila inspekce
Zdroj: www.coi.cz
Litoměřice

ČR - Česká obchodní inspekce se ve své činnosti také zaměřuje na kontroly prostředků lidové zábavy, jakou jsou například dětská hřiště, pouťové atrakce nebo lanová centra. V průběhu roku 2019 cílila na lanová centra a v této oblasti provedla 26 kontrol. Porušení právních předpisů zjistila u 6 z nich. Na základě této kontrolní akce ČOI dva provozovatelé pozastavili činnost svých lanových center.

Česká obchodní inspekce provedla 26 kontrol zaměřených na prostředky lidové zábavy – lanová centra. U těch ověřovala, zda splňují příslušné technické normy, zda bylo provedeno posouzení shody, značení, výstrahy, zda splňují bezpečnostní a technické požadavky a další předepsané povinnosti (viz legislativa).

Kontrolováno bylo 11 výrobců, z nichž 9 bylo zároveň provozovateli lanového centra. Ostatní kontrolované osoby byly v postavení provozovatele zařízení. Dvě kontroly nejsou dokončeny.

Z celkového počtu 26 kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů u 6 z nich. V rámci akce bylo kontrolováno 29 typů výrobků, nedostatky byly zjištěny u 5 typů. U 2 lanových center chybělo provedení posouzení shody při uvedení výrobku na trh. U obou lanových center již výrobce posouzení shody provedl. Dále 2 provozovatelé, kteří jsou zároveň výrobci dvou lanových center, na základě kontroly ČOI, pozastavili jejich provoz do doby, než budou splněny požadavky příslušných právních předpisů. Jedno lanové centrum se dále prověřuje.

Za porušení zákona o technických požadavcích na výrobky (zákona č. 22/1997 Sb., § 13 odst. 1 a 2) byly uloženy 2 pokuty příkazem na místě v celkové hodnotě 13 000 Kč a byly podány 2 návrhy na zahájení správního řízení.

Kontrolní akce ČOI přispěla k bezpečnějšímu užívání lanových center. Provozovatelé byli inspektory ČOI upozorňováni na nedostatky, které odstranili často ještě v průběhu kontroly. Jednalo se například o upozornění na značení jednotlivých prvků, které se týkaly maximálního povoleného počtu osob, provádění předepsaných inspekcí, chybějící přítomnost dozoru, atd.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru