V nouzovém stavu mohou mít v pátek obchody otevřeno. Velké řetězce ale oznámily něco jiného
Ve velkých supermarketech během pátečního svátku nenakoupíte. Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - I velké obchody s potravinami mohou zůstat pro spotřebitele otevřené o státní svátek 8. května. Prodloužení nouzového stavu totiž umožní podnikatelům prodávat i v prostorách nad 200m², což v předchozích letech nebylo ze zákona možné.

8. květen sice patří mezi vybrané státní svátky, tedy tento den na podnikatele obvykle dopadá omezení prodeje dle zákona o prodejní době v maloobchodě, avšak letos z důvodu prodloužení nouzového stavu se tento zákaz prodeje neuplatní, vysvětluje Česká obchodní inspekce.

Tedy například i velké prodejny potravin s prodejní plochou nad 200m² mohou prodávat letos v květnu bez omezení. Zjednodušeně řečeno – zákon o prodejní době v maloobchodě po dobu nouzového stavu „neplatí“.

Budeme mít zavřeno, oznamují zákazníkům

Velké řetězce ale přesto oznámily svým zákazníkům, že zůstanou uzavřené. Redakce si toto potvrdila u provozovatelů supermarketů a hypermarketů Kaufland, Globus, Tesco, Lidl, Penny Market a Albert.

Ale pozor – uvedená výjimka se týká pouze zákona o prodejní době v maloobchodě. Veškerá opatření Vlády ČR a Ministerstva zdravotnictví týkající se maloobchodu samozřejmě nadále platí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru