Zachraň hospodu: Lidé v Ústeckém kraji přispěli už přes půl milionu. Zapojit se můžete i vy
Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Drtivá většina hospod a restaurací v severních Čechách je už druhý měsíc kvůli aktuálním opatřením uzavřená a otevře až v polovině května, a to ještě v omezeném režimu. Majitelé hospod tak přemýšlejí, jak přežít další týdny, a u mnoha z nich stále hrozí, že po skončení současných opatření znovu neotevřou.

Český svaz pivovarů a sladoven proto ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery pokračuje v iniciativě Zachraň hospodu, díky které lidé pomohli hospodám v regionu částkou přes půl milionu korun.

Iniciativa odstartovala začátkem dubna a k dnešnímu dni se do ní zapojilo více než 2 500 podniků, z toho téměř 250 v regionu severních Čech. Celková výše příspěvků přesáhla 7,5 milionů korun, podpořených podniků po celé České republice je aktuálně 1 200. To je ale pořád málo, protože jenom v severních Čechách působí, dle údajů společnosti Data Servis - informace, téměř 2 000 hospod a restaurací a 85 % z nich je stále zavřených a nemají žádný příjem. Bez další pomoci státu, případně podpory svých hostů, další týdny nepřežijí.

„Bohužel jsme museli restauraci úplně zavřít,“ hodnotí dopady vládních opatření Tomáš Pick, majitel ústecké restaurace Barel. „Iniciativa Zachraň hospodu je super věc, pomohla nám s pokrytím nájmu a situaci nám tak alespoň z části usnadnila,“ dodává. Zapojit se může každý, je to velmi jednoduché. Na webu www.zachranhospodu.cz si vyberete svojí oblíbenou hospodu či restauraci, zvolíte hodnotu poukazu a zaplatíte přes platební bránu přímo na webu. Platba probíhá prostřednictvím internetového platebního tlačítka Platba z účtu od České spořitelny, které funguje na bázi multibankingu. Klient internetového bankovnictví nemusí při placení vyplňovat údaje o kartě a složitě hledat v seznamu konkrétní platební tlačítko své banky. Poukaz pak dostanete emailem a uplatníte ho v daném podniku, jakmile hospody a restaurace znovu otevřou.

„Hospody i restaurace jsou zavřené už druhý měsíc a částečně se otevřou až v polovině května. To znamená, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoliv příjmů a řada z nich bude nucena bez další pomoci zavřít,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Česká hospoda je přitom součástí naší kultury a také tradičně důležitým centrem společenského života. Proto je velmi důležité ji v této době podpořit, abychom se až mimořádná opatření skončí měli vůbec kam vracet.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru