Na koleje i silnice se vracejí dálkové spoje. Severozápad s Prahou už spojuje Krušnohor i autobusy
Ilustrační foto: Arriva a České dráhy
Litoměřice

Ústecký, Karlovarský kraj, Praha – V souvislosti s ukončením režimu omezeného pohybu obyvatel České dráhy po dohodě s Ministerstvem dopravy od neděle 26. dubna 2020 obnovily provoz části dálkových linek. Návrat k normálu už hlásí i první autobusové společnosti.

Dráhy už vysílají na koleje mezi jinými v dalších částech republiky rychlík Krušnohor z Prahy přes Ústí nad Labem do Karlových Varů a Chebu. Obnovení provozu jiných dálkových a regionálních spojů se bude uskutečňovat postupně podle požadavku objednavatelů a rostoucího počtu cestujících.

„Společně s Ministerstvem dopravy ČR, které spoje objednává, tak reagujeme na ukončení režimu omezení pohybu obyvatel a očekávaný postupný nárůst počtu cestujících. To vše za velmi přísných bezpečnostních hygienických opatření, která jsme přijali při úklidu vlaků a která stále trvají,“ Jiří Ješeta, pověřený náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

Od uvedených prvních vlaků bude obnoven plný provoz uvedených linek vyjma gastronomických služeb. Zatím není možná také rezervace míst. Cestující si mohou sednout tak, aby měli mezi sebou podle provozních podmínek doporučený rozestup. Přeprava jízdních kol je však do vyčerpání kapacity příslušných spojů možná.

Zaměstnanci Českých drah již provádí standardní výkon služby včetně kontroly a prodeje jízdenek ve vlacích a jsou vybaveni ochrannými pomůckami (roušky, brýle, rukavice apod.). České dráhy ve spolupráci s úklidovými společnostmi provádí také rozsáhlé čistění souprav doplněné o intenzivní dezinfekci. Ta se zaměřuje hlavně na místa, kde by mohlo dojít k přenosu dotykem, jako jsou madla, kliky nebo tlačítka.

Opět vyjíždí Arriva Express

O postupném obnovení provozu už informovala také společnost Arriva. „Postupně rozjedeme expresní autobusy na třech linkách, které jsou kvůli mimořádné situaci dočasně mimo provoz. Jako první vyjedou na svou trasu spoje z Teplic do hlavního města a zpět,“ uvedla firma na svém webu. Nepolevuje se v nastavených hygienických opatřeních, autobusy dál dezinfikují a k očistě používají i osvědčené ozonery.

„Díky uvolňování mimořádných opatření vnímáme postupně se zvyšující zájem lidí o cestování. Už v pondělí 27. dubna rozjedeme spojení Teplic a Prahy, zatím v upraveném režimu v přepravních špičkách pracovních dnů. Spojení chceme každé dva týdny posilovat o další spoje nejen od pondělí do pátku, ale i o víkendech,“ dodala Arriva.

Od 27. dubna pojedou z Teplic spoje s odjezdem v 5:30, 7:00, 9:00, 14:00, 16:00, 17:00. Ze zastávky Praha, Nádraží Holešovice v 7:00, 9:30, 14:30, 15:30, 17:30, 19:30. Od 11. května je v plánu přidat další spoje a dopravu rozšířit i na víkendy.
Cestující by si měli koupit jízdenku přednostně v e-shopu na stránkách Arrivy nebo platit bezhotovostně u řidiče. Do autobusu je možné nastupovat jen se zakrytými ústy a nosem.

Kavka z Mostu dvakrát denně

Dopravní společnost Autobusy Kavka oznámila, že od pondělí 27. dubna přidává na linku mezi Mostem a Prahou dva spoje v pracovních dnech. Dvakrát denně už od minulého týdne jezdí Kavka za Žatce přes Louny do Prahy a zpět.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru