V Litoměřicích začne testování na přítomnost koronaviru. V plánu jsou tři tisíce lidí
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Ve čtvrtek 23. dubna začne v Litoměřicích testování tří tisícovek lidí na přítomnost koronaviru. Město Litoměřice bylo vybráno Ministerstvem zdravotnictví jako místo, kde bude testování každý den zřejmě až do prvního května probíhat. Cílem je zjistit podíl nakažených v populaci.

„S ohledem na potřebné zázemí jsme zvolili výstaviště Zahrada Čech, konkrétně pavilon G,“ specifikoval místo konání starosta Ladislav Chlupáč, který na toto téma hovořil i s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Vstup bude z Jiříkových kasáren, kde je k dispozici parkoviště s kapacitou několika stovek míst.

Projekt je zaštítěn Ministerstvem zdravotnictví, Armádou ČR a Univerzitou Karlovou. Město Litoměřice zajišťuje odpovídající zázemí a dohled městské policie kvůli organizaci, která nebude jednoduchá vzhledem k neexistenci objednávkového systému. Testování zřejmě skončí v okamžiku odebrání vzorku s číslem tři tisíce. Přičemž tisícovka vzorků má pocházet od lidí ve věku 18 až 39 let, další tisícovka z kategorie 40 až 59 let a poslední tisícovka od 60 do 89 let. Ačkoliv budou odběry krve probíhat od 8 do 18 hodin, první dvě hodiny jsou vyhrazeny pro občany spadající věkem do nejvyšší kategorie. „Doporučujeme lidem, aby nechodili po 16. hodině kvůli riziku, že na ně do 18. hodiny již nemusí přijít řada,“ upozornil tajemník městského úřadu Milan Čigáš.

Výsledky rychlotestu mají být známy za zhruba 15 až 20 minut, lidé se je tedy dozví na místě. Příchozí by měli dodržovat zvýšená hygienická opatření, rozestupy a mít roušky. Při příchodu se prokáží kartičkou pojištěnce a vyplní dotazník.

„Prosíme testované o ohleduplnost jednoho vůči druhému. Zároveň děkuji vedení Zahrady Čech za ochotu poskytnout zázemí i ochotný personál, ale také dobrovolníkům, kteří pomohou s organizací,“ dodal starosta Chlupáč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru