Může se koronavirus šířit také pitnou vodou? Tady je vyjádření vodohospodářů
Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Severočeské vodovody a kanalizace se na svém oficiálním webu vyjadřují k situaci ohledně výskytu koronaviru. SčVK chce ubezpečit zákazníky, že dodávaná pitná voda do domácností je hygienicky zabezpečená a není tedy nutné se obávat šíření infekce pitnou vodou.

Při výrobě pitné vody z vody surové probíhají chemické procesy například koagulace, filtrace, dezinfekce chlorem a UV zářením, při kterých dochází k odstranění virů a bakterií. Více ve stanovisku Státního zdravotního ústavu.

Pitná voda dodávaná veřejným vodovodním řadem odpovídá požadavkům platné legislativy - vyhlášky MZd. č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru