Ráno začalo konečně sněžit, kamiony v horách stojí! Ještě před pár dny kraloval region teplotním tabulkám
Kamiony stojí na zasněženém tahu na Německo. Foto: čtenář
Litoměřice

Most - Česká republika má za sebou mimořádně teplý přelom ledna a února. V důsledku teplého západního proudění se v uplynulých dnech teploty dostaly až nad 15 °C a bořily rekordy. Extrémně teplé počasí se nevyhnulo ani Podkrušnohoří, ostatně Mostecko před pár dny kralovalo teplotní tabulce. Změní se to nyní? Ve vyšších polohách regionu začalo v úterý ráno konečně sněžit. Aktuálně hlásí problémy silničáři na Chomutovsku, kde stojí cestou z Chomutova na Horu Svatého Šebestiána kamiony, které nezvládly jízdu po zasněžené silnici.

V rámci meteorologických stanic Českého hydrometeorologického ústavu byla v pondělí 3. února a v neděli 2. února nejextrémnější hodnota teploty vzduchu naměřena v Dyjákovicích na Znojemsku. Začátek nového týdne tam přinesl 13,1 °C, konec starého 13,5 °C. Rovněž sobota 1. února byl nejteplejší v Dyjákovicích, když rtuť teploměru zlehka překročila hranici 17,0 °C. V pátek 31. ledna byly největší teplotní extrémy zaznamenány v Ústeckém kraji. Třetí místo obsadil Žatec s 15,1 °C, druhé byly Doksany s 15,2 °C a první skončil Most, resp. stanice v Kopistech u jezera Most, která registrovala hodnotu 15,5 °C. Tolik stupňů nebylo ani v Nikósii, hlavním městě Kypru, která naměřila nanejvýše 14,2 °C, nebo na řeckém Rhodosu, kde se teplota zastavila na 15,4 °C. Sice nepatrný rozdíl, ale přeci jen rozdíl.

S nezvykle vysokými teplotami se však nejen Česko potýkalo také v nočních hodinách. A nadmořská výška tentokrát v podstatě nehrála roli. Dobrým příkladem může být Meziboří (přes 500 m n. m.). V noci z 31. ledna na 1. února v tomto krušnohorském městě rtuť teploměru zůstala nad hranicí 8 °C s tím, že o půlnoci teploměr ukazoval 10,4 °C. Například v centru řecké Soluně v tu samou chvíli, tedy 1. února v 0 hodin, bylo 9,9 °C. Už jen to moře, už jen to moře.

Nicméně, co bylo, pominulo. Nejbližší dny přinesou výraznou změnu. Jakou?

V noci na úterý 4. února bude přímo přes Českou republiku postupovat střed prohlubující se (zesilující) tlakové níže. V důsledku toho se poněkud rozbouří vítr, na vrcholcích Krušných hor budou nárazy dosahovat rychlosti i přes 100 km/h. Neklid se ale nevyhne ani nížinám, a to v podobě nárazů o síle mezi 50 až 70 km/h. Nad ránem se povětrnostní situace zlepší (jak se střed tlakové níže vzdálí), k večeru ale zase o něco zhorší. Po přechodu této tlakové níže se doposud západní proudění rychle změní na severní. Takže sbohem, jaro. Od rána až do večera oblačno až zataženo, mezi cca 3. až 8. hodinou s vydatnějšími srážkami, které budou na horách již od začátku sněhové, v nížinách zpočátku déšť, později rovněž sněhové vločky, případně kombinace obojího. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

Ve středu 5. února nás čeká příliv chladnějšího vzduchu od severu, a to mezi tlakovou výší nad Britskými ostrovy a tlakovou níží nad východní Evropou. Avšak ani jeden tlakový útvar nebude stát na místě, oba se budou pohybovat jihovýchodním směrem. Z toho vyplývá, že ta tlaková výše se postupně bude vkrádat do středoevropského vzdušného prostoru. Nepřekvapí proto, že v pozdní fázi odpoledne, spíše v úvodu večera se vyčasí až na jasno. Do té doby klasika, jinak řečeno maximum oblačnosti a minimum slunečních paprsků. Až do odpoledních hodin se budou vyskytovat sněhové přeháňky (ve všech polohách), nejčetnější budou na horách. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, ráno v minimu kolem 2 až -2 °C.

Ve čtvrtek 6. února se už srážky objeví jen ojediněle, navíc primárně v Krušných horách. Vypadá to, že oblohu si podmaní oblaka, konkrétně oblaka nízkého patra, která jsou tak trochu synonymem letošní zimy. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, ráno v minimu kolem 1 až -3 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru