Odpadky ke košům podnikatelé odkládat nesmějí, mnozí to ale netuší. Hrozí tučné pokuty
Ilustrační foto: Pixabay.com
Litoměřice

Litoměřice - Veřejně přístupné kontejnery, odpadkové koše a sběrný dvůr slouží pouze obyvatelům města. Firmy je využívat nesmějí, s jedinou výjimkou, a to jsou odpady podléhající zpětnému odběru (elektroodpad, lednice, televize, počítače, zářivky výbojky a baterie).

Pro likvidaci komunálního odpadu musí mít smluvně domluvenou společnost zabývající se jeho vývozem a likvidací nebo komunální odpad přímo dovážet na zařízení určená k jeho likvidaci. Mnozí však toto nerespektují, mnohdy z neznalosti. Právě na dodržování tohoto nařízení se nyní zaměřil Odbor životního prostředí Městského úřadu v Litoměřicích.

Kontrola způsobu likvidace komunálního odpadu u podnikatelů probíhá v Litoměřicích intenzivně již několik týdnů. Úřad prověřil zatím téměř 30 podnikatelů, u nichž požadoval prokázání likvidace odpadu prostřednictvím najaté firmy, nebo doklad o odevzdání odpadků ve sběrných surovinách. Výsledky kontroly nejsou prozatím k dispozici, neboť oslovené firmy mají určitou dobu na dodání požadovaných listin. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuta dle zákona o odpadech až 300 tisíc korun.

"Podnikatelé mnohdy řeší svou situaci třeba pokládáním odpadu vedle odpadkových košů, což vidíme na řadě míst, a to je nepřípustné," uvedl příklad porušování zákona v Litoměřicích vedoucí odboru životního prostředí Pavel Gryndler.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru