Pátek se ještě poohlédne po 20 °C, pak přijde ochlazení
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Stabilní počasí v podobě nekonečně modré oblohy a teplot zlehka nad hranicí dvaceti stupňů Celsia se k nám v dohledné době nechystá. Opak je pravdou, pokračující převahu oblačnosti doprovodí ochlazení.

V pátek 10. května na prahu východní Evropy – v Bratislavě a Košicích – odstartuje 83. mistrovství světa v ledním hokeji. Věru nepodstatná informace, nicméně plánujete-li cestu na východ, počítejte tam s polojasnou až oblačnou, večer jasnou až skoro jasnou oblohou a celkem teplem. Zpět na severozápad Čech. Páteční den si pro nás připravil v podstatě stejný počasový příběh jako den čtvrteční. To znamená převážně polojasno až oblačno, s největší pravděpodobností beze srážek, v podvečerním a večerním čase mraků nejspíše ubude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 18 °C, ráno v minimu kolem 5 až 9 °C.

V sobotu 11. května se do střední Evropy od západu přižene poměrně mělká, avšak snaživá oblast nižšího tlaku vzduchu. V praxi to znamená celodenní přítomnost šedi nad našimi hlavami, takže oblačno až zataženo, a k tomu se přidá déšť. S ním je potřeba počítat hlavně ráno, dopoledne a odpoledne, čili vlastně pořád. Nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat okolo 11 až 16 °C, ráno v minimu kolem 3 až 7 °C.

V neděli 12. května k nám pronikne chladomilný, původem subpolární vzduch od severu, a to mezi anticyklónou (tlakovou výší) nad Britskými ostrovy a cyklónami (tlakovými nížemi) na trase Skandinávie – Česko – Balkán. A proto se ochladí, nejvyšší odpolední teploty pobudou mezi 8 až 12 °C, ráno v minimu nabídne 4 až 8 °C. V první polovině neděle bude nebe výhradně oblačné až zatažené, v té druhé by se postupně mělo zpolojasnit, možná až zjasnit. V Krušných horách nepřekvapí přeháňky, jinde nic.

V pondělí 13. května to prozatím vypadá na nejvyšší odpolední teploty okolo 9 až 13 °C a nejnižší ranní teploty kolem 0 až 4 °C. Srážky jsou díky vlivu přední strany oblasti vyššího tlaku vzduchu jaksi vyloučeny, zato sluneční paprsky nikoli, přestože na azůro to zřejmě stačit nebude. Suma sumárum nepříliš hřejivý jarní den.

(soj)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru